Η επιστήμη τάσσεται υπέρ των μαμάδων που γκρινιάζουν και ο λόγος ξαφνιάζει

By Evelina Kyrasta Jan 26, 2020
Thumbnail

Πόσες φορές θυμόμαστε τον εαυτό μας να παραπονιέται για το ενδιαφέρον της μαμάς μας προς το πρόσωπό μας το οποίο επί χρόνια συνηθίζαμε να μεταφράζουμε ως «γκρίνια»;

Πρόκειται για μία μόνιμη «μάχη» μεταξύ μαμάς και κόρης, η οποία κατέληξε να απασχολήσει και την επιστήμη με τα αποτελέσματα έρευνας επί του θέματος να αποδεικνύουν πως καμία μητέρα που μεγάλωσε την κόρη της… γκρινιάζοντας, δεν κατέληξε να της κάνει κακό.

Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Essex της Αγγλίας, η οποία βασίστηκε στην παρακολούθηση και τις αναλύσεις αυτής 15.000 κοριτσιών ηλικίας 13 και 14 ετών, από το 2004 έως το 2010, όσα κορίτσια μεγαλώνουν με μαμάδες που εκδηλώνουν λίγο πιο έντονα το ενδιαφέρον τους παρουσιάζουν αυξημένες τάσεις να εξελιχθούν σε επιτυχημένες γυναίκες τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πώς δικαιολογείται αυτό;

Η επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, Dr. Ericka Rascon-Ramirez, υποστήριξε πως οι υψηλές προσδοκίες της μητέρας, καταλήγουν να κινητοποιήσουν το παιδί να πετύχει κάθε του στόχο.

Παράλληλα, αποδείχτηκε πως οι απαιτητικές μητέρες αποτέλεσαν αιτία για κάποιες από τις αποφάσεις ζωής των κοριτσιών τους.

«Σε πολλές περιπτώσεις, στην εφηβεία μας, καταφέρναμε να κάνουμε αυτό που μας βόλευε, ακόμα κι αν ήταν αντίθετο από την θέληση της μαμάς μας. Όσο, όμως, κι αν προσπαθούσαμε να αψηφήσουμε τις συστάσεις της, στο τέλος πάντα επηρέαζε τις επιλογές μας», σχολιάζει σχετικά η επιστήμονας.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές δεν υποστήριξαν πως οι πιο «χαλαρές» μανούλες επηρεάζουν αρνητικά το παιδί τους, οδηγώντας το στην αποτυχία. Εξάλλου, τα πάντα κρίνονται και εξαρτώνται από την ουσιαστική σχέση που καταφέρνει να χτίσει μια μητέρα με το παιδί της, με λιγότερη ή περισσότερη γκρίνια.

Λοιπόν, εσύ σε ποια κατηγορία μαμάς ανήκεις;

On Instagram @kyrastev