Τι πρέπει να αποφύγετε όταν περιμένετε νέο παιδί στη οικογένεια

By Evelina Kyrasta Mar 07, 2017
Thumbnail

Η αναμονή και η έλευση ενός δεύτερου παιδιού σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο μιας οικογένειας. Οι γονείς θα πρέπει να διαχειριστούν τις αλλαγές αυτές από κοινού, προκειμένου να βοηθήσουν το πρωτότοκο παιδί τους να προσαρμοστεί ομαλά στα νέα δεδομένα. Παρακάτω παρατίθενται συχνά λάθη στα οποία οι γονείς εμπίπτουν και τρόποι να τα αποφύγουν αποτελεσματικά.

1. Τα παιδιά δεν πρέπει να εξαναγκάζονται να μοιραστούν τα παιχνίδια τους με τον μικρό τους αδελφό. Συχνά δυσκολεύονται να μοιραστούν τα υπάρχοντά τους, ιδιαίτερα όταν αισθάνονται ζήλεια για το καινούριο μέλος της οικογένειας. Ενθαρρύνετε το παιδί να επιλέξει το ίδιο τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί πλέον και θα ήθελε να παραχωρήσει στον αδελφό του και επικροτήστε τον για αυτή την πράξη. Η άσκηση πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον αίσθημα άγχους και ζήλειας που έχει προκύψει με την έλευση του μικρού αδελφού και το μοίρασμα της προσοχής του ενήλικα. 

2. Μην προτρέχετε, πιέζοντας τα παιδιά να μάθουν καινούριες δεξιότητες (όπως η τουαλέτα) λίγο πριν την έλευση του καινούριου παιδιού στην οικογένεια. Ο ερχομός ενός καινούριου παιδιού προϋποθέτει μία σειρά από μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα του πρωτότοκου παιδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πρωτότοκα συχνά να επιστρέφουν σε προηγούμενα στάδια εκμάθησης μιας δεξιότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας και να του δώσετε το χρόνο που χρειάζεται. 

3. Αποφύγετε να ρωτήσετε τα παιδιά αν θέλουν ή όχι αδελφάκι ή αν θέλουν αυτό να είναι αγόρι ή κορίτσι. Στην πραγματικότητα τα παιδιά δεν έχουν επιλογή. Μια τέτοια πρακτική θα σας φέρει σε δύσκολη θέση αν το παιδί κάνει διαφορετική επιλογή από αυτό που περιμένετε, ενώ η ανακοίνωση του αντίθετου αποτελέσματος μπορεί να φέρει απογοήτευση στο παιδί.

4. Δεν πρέπει να τιμωρείτε το μεγαλύτερο παιδί όταν κτυπήσει το αδελφάκι του. Πείτε στο παιδί σας με αυστηρό ύφος πως δεν επιτρέπεται να κτυπά το μικρό του αδελφάκι. Θα πρέπει να ορίσετε στο παιδί ποιες συμπεριφορές είναι επιτρεπτές και ποιες όχι και να προσπαθήσετε να επαναπροσδιορίσετε τη συμπεριφορά του προς μια επιτρεπτή συμπεριφορά. Ενθαρρύνετέ το να μιλήσει για το λόγο που τον οδήγησε αυτή τη συμπεριφορά. Επιβεβαιώστε στο παιδί σας πως το αγαπάτε και ότι είναι φυσικό να νιώθει θυμωμένο, αλλά δεν επιτρέπετε να κτυπά τον αδελφό του. 

5. Επίσης, σημαντικό είναι να αποφύγετε να εξισώνετε τα παιδιά σας. Υπάρχουν διαφορετικά προνόμια και δικαιώματα για κάθε ηλικία. Προσπαθήστε να διατηρήσετε χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά για την ενασχόληση με πράγματα της αρεσκείας τους και ανάλογα της ηλικίας τους. 

 

Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος
panaconstantinou@gmail.com

 

On Instagram @kyrastev