Γιατί δεν πρέπει να αγοράσεις στο παιδί σου χρυσόψαρο για pet

Τετάρτη, Ιανουάριος 30, 2019 - 09:45

Είναι σύνηθες πολλά παιδιά να γνωρίζουν σαν πρώτα τους κατοικίδια μικρά ψαράκια σε γυάλα.

Τα χρυσόψαρα αποτελούν την εύκολη λύση για ζωάκι στο σπίτι, καθώς και δίνουν την αίσθηση στα παιδιά πως φροντίζουν ένα πλάσμα και δεν απαιτούν ούτε πολλή φροντίδα ούτε ιδιαίτερη προσοχή.

Ωστόσο, δεν είναι άγνωστο πως τα ψάρια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και συχνά πεθαίνουν μέσα στη γυάλα τους, με πολλούς γονείς να σπεύδουν να τα αντικαταστήσουν.

Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς; Μήπως πρέπει να μάθεις τι πραγματικά υφίστανται αυτά τα πλάσματα που εμείς αγοράζουμε ως… διακοσμητικά χώρου;

Η σκληρή αλήθεια φτάνει σε εμάς από ερευνητές και ζωολόγους του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και των Παρισίων, οι οποίοι μας προτρέπουν να βάλουμε τέλος στα μαρτύρια των χρυσόψαρων. Οι ίδιοι τονίζουν πως αν αυτά τα πλάσματα είχαν φωνή θα ούρλιαζαν από τον πόνο που οφείλεται στον τρόπο που τους συμπεριφέρεται ο άνθρωπος.

Αιτία; Τα χρυσόψαρα δεν γεννήθηκαν για να ζουν σε γυάλα. Και κυρίως σε γυάλες τέτοιου μεγέθους. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένα χρυσόψαρο υπό κανονικές συνθήκες –ελεύθερο σα να λέμε- μπορεί να ζήσει 25 χρόνια, αγγίζοντας τα 30 εκατοστά σε μέγεθος.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως όντας κλεισμένα στη γυάλα, τα ζώα αυτά βιώνουν αφόρητους πόνους καθώς οι συνθήκες αυτές βάζουν φρένο στην ανάπτυξή τους. Αποτέλεσμα; Ο νανισμός.

Τα ψάρια αυτά μένουν μικρά επειδή εμείς το επιβάλλουμε. Τα οδηγούμε συνεπώς σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα μέσα στις στρογγυλές γυάλες που αλλοιώνουν την εικόνα του έξω κόσμου, δημιουργώντας στα ψάρια έντονο στρες.

Και μάλιστα επί μονίμου βάσεως. Πολλές φορές καταλήγουν νεκρά ακόμα και από έντονο άγχος, καθώς τα παιδιά τείνουν να κολλούν το πρόσωπό τους στη γυάλα «πειράζοντας» τα χρυσόψαρα.

Μήπως λοιπόν να πεις όχι;

instagram @lime_and_life

Too Sunday...
Stay in bed!
#zzz #asmuchasyoucan #happysunday Θες να είσαι μία από τις 4 τυχερές που θα κερδίσουν ένα Μαρτάκι - βραχιολάκι από τα Lifelikes; Δεν έχεις παρά να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
• follow @limeandlife
• follow @lifelikes_official • mention 2 φίλες σου
Για να πάρεις μέρος πρέπει να ακολουθήσεις ΌΛΑ τα βήματα του διαγωνισμού #giveaway #march #somethinglucky #springmood #mylifelikes #limelife Let’s find some beautiful place to get lost!!
#valentinesday #letsgetlost #loveactually Τα άλογα ή θα τα «τιθασεύσεις» με ευγένεια και θα κερδίσεις για πάντα την εμπιστοσύνη τους, ή θα τα φοβηθείς και δε θα μοιραστούν μαζί σου ποτέ αυτά που έχουν να δώσουν. Έτσι πάει... 🐴 ➡️Link in bio... #horseriding #horses #freespirits #happysouls #loveanimals On a rainy day... #goodmorningcyprus #februarymood  #staycozy and #lovey