Ο σκύλος μου μαδάει: Τα λάθη που κάνεις και οι κινήσεις που θα σώσουν την κατάσταση

By Evelina Kyrasta Jan 20, 2019
Thumbnail

Η τριχόπτωση στον σκύλο είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα των ιδιοκτητών που καταλήγουν να παλεύουν καθημερινά να απομακρύνουν τις τρίχες από δάπεδα και έπιπλα.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κατοικίδιο ζώο που δεν χάνει μέρος του τριχώματός του (πώς θα μπορούσε, άλλωστε;), ωστόσο οι κτηνίατροι τονίζουν ότι το πόσο μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς τους ίδιους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την υγεία του δέρματος του σκύλου και συνεπώς το πόση τρίχα θα χάσει ο τετράποδος φίλος μας.

Ποιοι είναι αυτοί;

Τροφή που δεν καλύπτει τις ανάγκες του ζώου

Δυστυχώς, οι τροφές ευρείας κατανάλωσης, δεν παρέχουν στον σκύλο μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αποτέλεσμα; Η έλλειψη βιταμινών και σε πολλές περιπτώσεις, η αύξηση του βάρους του.

Η έντονη τριχόπτωση σχεδόν πάντα προδίδει πως κάτι δεν πάει καλά με τη διατροφή του. Ένας κτηνίατρος θα αποφανθεί τι είναι καλύτερο για τις ανάγκες του κάθε σκύλου ανάλογα με το βάρος, την ηλικία του, αλλά και το αν είναι στειρωμένος ή όχι.

Τα λάθη στο μπάνιο

Ό,τι ισχύει για τις τροφές, ισχύει και για τα προϊόντα καλλωπισμού του ζώου. Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα σαμπουάν που επιλέγουμε, ώστε να μην χαλάσουμε το pH της επιδερμίδας του, προκαλώντας προβλήματα και στο τρίχωμά του.

Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα για κάθε τύπο τριχώματος, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να αγοράζουμε τίποτα χωρίς πρώτα να βεβαιωθούμε πως είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του κάθε σκύλου.

Αυξημένα επίπεδα στρες

Έρευνες έχουν αποδείξει πως ένας σκύλος που αδυνατεί να αισθανθεί ασφαλής στο περιβάλλον στο οποίο ζει, τείνει να χάνει μεγαλύτερο μέρος του τριχώματός του καθημερινά. Οι φωνές και οι συνεχείς επιπλήξεις, μόνο κακό κάνουν στην ψυχολογία του ζώου, με τον οργανισμό του να αντιδρά κάνοντας το μαλλί του να πέφτει.

Τέλος, μην ξεχνάς πως επιβάλλεται να δίνεις την πρέπουσα σημασία στο καθημερινό χτένισμα του μικρού σου φίλου, ακόμα και αν ανήκει στην κατηγορία των κοντύτριχων. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεις το «νεκρό» τρίχωμα και το εμποδίζεις από το να καταλήξει στον καναπέ ή το κρεβάτι σου.

On Instagram @kyrastev