Πόσες ώρες την ημέρα θέλει να κοιμάται ένας σκύλος;

By Evelina Kyrasta Feb 01, 2018
Thumbnail

Έχεις κι εσύ παρατηρήσει πως κάθε φορά που γυρνάς να κοιτάξεις τον σκύλο σου τον πετυχαίνεις να χαλαρώνει με κλειστά τα μάτια του; Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία εκείνων που έχουν βαρεθεί να ακούνε τα αγαπημένα τους τετράποδα να… ροχαλίζουν; Μην ανησυχείς, είναι απολύτως φυσιολογικό.

Γιατί μπορεί εμείς με ένα 8ωρο ύπνου να είμαστε θεωρητικά καλυμμένοι, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα σκυλάκια.

Τελικά πόσες ώρες την ημέρα κοιμάται ένας σκύλος; 

Σίγουρα, πολλές περισσότερες από εμάς. Ένας μέσος ηλικιακά και μεγέθους σκύλος χρειάζεται 13 ώρες ύπνου την ημέρα, με τα κουτάβια να χρειάζονται ακόμα περισσότερες, ακριβώς όπως τα μωρά. Ωστόσο, ένας πολύ μεγαλόσωμος σκύλος μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και 18 ώρες ημερησίως! 

Σημαντικό ρόλο στο πόσες ώρες επιθυμεί ένας σκύλος να κοιμάται παίζει φυσικά και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που ζει μέσα στο σπίτι θα κοιμηθεί περισσότερο από έναν άλλον που ζει σε κάποιο αγρόκτημα, λόγω του ότι δεν θα βρεθεί κάτι να του αποσπάσει την προσοχή ή να τον ταράξει. 

Επιπλέον, ο ύπνος εξαρτάται και από το αφεντικό του, καθώς ένας… υπναράς ιδιοκτήτης θα κάνει και τον σκύλο του ελαφρώς πιο τεμπέλη, καθώς τα ζώα έχουν την τάση να «μιμούνται» τους ανθρώπους τους. Από την άλλη, ένας πιο δραστήριος ιδιοκτήτης θα «ενεργοποιήσει» τον σκύλο του κάνοντας τον να περνά περισσότερες ώρες της ημέρας παίζοντας. 

Τέλος, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως η διατροφή του παίζει τεράστιο ρόλο στο θέμα του ύπνου. Όταν οι τροφές που καταναλώνει είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά (κονσέρβες λόγου χάρη), είναι λογικό να έχει λιγότερη ενέργεια και να θέλει να κοιμάται ακόμα περισσότερες ώρες.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οτιδήποτε «ύποπτο» και αν παρατηρήσεις στη συμπεριφορά του και τις σωματικές του αντοχές, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο κρίνεται απαραίτητη. 

Μην ξεχνάς: Εσύ γνωρίζεις τον σκύλο σου καλύτερα από τον καθένα!

On Instagram @kyrastev