Πρέπει ο σκύλος μας να κοιμάται μαζί μας στο κρεβάτι; Η επιστήμη έχει την απάντηση

By Evelina Kyrasta Jul 01, 2018
Thumbnail

Ένα ερώτημα που απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες σκύλου. Κυρίως, όσους επιμένουν να μην αποχωρίζονται το τετράποδό τους ούτε την ιερή ώρα του ύπνου. 

Τώρα, η επιστήμη έρχεται να λύσει κάθε μας απορία με την έρευνα «Η επίδραση των κατοικίδιων σκύλων στο περιβάλλον που κοιμόμαστε» που διεξήχθη στο «Centre for Sleep Medicine» της κλινικής Mayo στην Αριζόνα, κατά την οποία εξετάστηκε από τους επιστήμονες το κατά πόσο το… ροχαλητό του σκύλου μας μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο για την ποιότητα του δικού μας ύπνου. 

Τα αποτελέσματά της προέκυψαν ύστερα από τεσσάρων μηνών παρακολούθηση 40 υγιών, χωρίς διαταραχές ύπνου εθελοντών, οι οποίοι μοιράστηκαν το ίδιο υπνοδωμάτιο με το ενήλικο κατοικίδιό τους.

Οι συμμετέχοντες και οι σκύλοι τους συνδέθηκαν με έναν επιταχυντή, ο οποίος κάθε νύχτα αξιολογούσε την ποιότητα του ύπνου των εθελοντών, με τα αποτελέσματα να είναι ξεκάθαρα: Ο σκύλος στον προσωπικό μας χώρο κατά τη διάρκεια του ύπνου μας είναι σε θέση να μας εξασφαλίσει την ποιότητα αυτού η οποία με τη σειρά της αυξάνει πολύ τα επίπεδα ενέργειάς μας μετά το πρωινό μας ξύπνημα. 

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων στην κρεβατοκάμαρα προκαλεί μία διαταραχή. Εμείς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μέσω του ύπνου μαζί με το κατοικίδιό τους, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν στην πραγματικότητα την άνεση και το αίσθημα ασφάλειας», δήλωσε ο ειδικός στα θέματα του ύπνου στο «Center for Sleep Medicine on Mayo Clinic» της Αριζόνας, Dr. Lois Krahn.

Προσοχή όμως!

Η έρευνα υποστηρίζει πως ναι μεν το τετράποδό σου σού εξασφαλίζει ένα ευχάριστο, ξεκούραστο ύπνο όταν βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρά σου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει το ίδιο όταν το έχεις στο κρεβάτι μαζί σου. Ο λόγος; Δεν μπορείς να ξεκουραστείς το ίδιο, πιθανότατα λόγω έλλειψης χώρου ή ακόμα και ανησυχίας μήπως άθελά σου το χτυπήσεις. 

«Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκονται μακριά από τα κατοικίδια τους κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, οπότε και θέλουν να μεγιστοποιήσουν το χρόνο μαζί τους όταν βρίσκονται στο σπίτι. Το να έχεις το κατοικίδιο μέσα στο υπνοδωμάτιο είναι ένας εύκολος τρόπος για να το καταφέρεις. Και τώρα, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να νιώσουν καλύτερα, γνωρίζοντας ότι αυτά δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο τους», συμπλήρωσε ο Dr. Krahn.

Τώρα λοιπόν έχεις την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα για το κατά πόσο είναι σωστό να μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας με τον αγαπημένο μας σκύλο. 

Το αν τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας αξίζει να ξεβολέψουν τον μικρό σου φίλο και να τον περιορίσουν στο χαλί δίπλα από το κρεβάτι σου, είναι κάτι που θα αποφασίσεις μόνη σου. 

Το μόνο που μένει είναι να αναμένουμε και μία έρευνα που θα καθιστά σαφές το αν τελικά ωφελεί τον σκύλο μας να χουζουρεύει στο δικό μας κρεβάτι… 
 

On Instagram @kyrastev