Σε ποια περίπτωση απαγορεύεται να μαλώσουμε τον σκύλο μας;

By Evelina Kyrasta Feb 10, 2019
Thumbnail

Η θετική εκπαίδευση σκύλων έχει για τα καλά μπει στη ζωή εκπαιδευτών και φιλόζωων, με το μάλωμα και την τιμωρία να θεωρούνται πλέον μη ενδεδειγμένες μέθοδοι για να μάθουμε στο τετράποδό μας να φέρεται σωστά.

Ωστόσο, δεν είναι παράλογο ορισμένες φορές να μαλώνουμε τους μικρούς μας φίλους –σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για άσκηση βίας, φυσικά!- προκειμένου να του περάσουμε το μήνυμα όσον φορά στα πράγματα που απαγορεύεται να κάνει στο σπίτι αλλά και στις συμπεριφορές που δεν θέλουμε να υιοθετεί.

Το γάβγισμα, η γκρίνια, ο ύπνος στο κρεβάτι και το μασούλημα των επίπλων είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που πολλές φορές προκαλούν… πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες ζώων, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε κάθε φορά που το τετράποδό μας μένει μόνο του στο σπίτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κανένας σκύλος δεν πρέπει να μένει χωρίς συντροφιά στο σπίτι για περισσότερες από τέσσερις ώρες –τρεις στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με κουτάβι-, καθώς τα συναισθήματα άγχους που τον κυριεύουν είναι συγκρίσιμα με το πώς νιώθει ένα παιδί όταν το έχουν εγκαταλείψει οι γονείς του.

Το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού» οδηγεί το ζώο σε άσχημες και επικίνδυνες συμπεριφορές όπως είναι το δάγκωμα της ουράς ή των ποδιών του, το μασούλημα διάφορων αντικειμένων (με κίνδυνο να καταπιεί αιχμηρά –και όχι μόνο- αντικείμενα, το ασταμάτητο κλάμα και το λέρωμα εντός σπιτιού.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτές τονίζουν πως απαγορεύεται να μαλώσουμε τον σκύλο για οτιδήποτε έκανε ενώ βρισκόταν ολομόναχος στο σπίτι!

Η αιτία της αντίδρασής του δεν είναι άλλη από το έντονο άγχος του. Η ενασχόλησή του με το μασούλημα αντικειμένων λόγου χάρη δεν έχει να κάνει με κανενός είδους προσπάθεια «εκδίκησης» προς εμάς, μα αποτελεί τρόπο να κατευνάζει τα αρνητικά συναισθήματα που του δημιουργεί η μοναξιά.

Η καλύτερη λύση όταν πρόκειται να φύγουμε από το σπίτι και να λείψουμε ώρες, είναι να αφιερώσουμε 20 λεπτά και να βγάλουμε βόλτα το κατοικίδιό μας, προκειμένου να αισθανθεί πως είμαστε κοντά του, να κουραστεί και να έχει όλο τον χρόνο να χαλαρώσει και να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της απουσίας μας.

On Instagram @kyrastev