Σκυλορούχα! Κρυώνει πράγματι ο σκύλος μας τον χειμώνα;

By Evelina Kyrasta Oct 01, 2018
Thumbnail

Ο χειμώνας έφτασε και ήδη οι περισσότεροι σκυλογονείς έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν ο μικρός τους φίλος κρυώνει τώρα που η θερμοκρασία πέφτει αισθητά. 

Πολλοί πιστεύουν ότι η φύση έχει προνοήσει και τα τετράποδα είναι ικανά να προστατευτούν από το τσουχτερό κρύο, είναι όμως έτσι τα πράγματα; 

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς το κατά πόσο ένας σκύλος μπορεί να ανταπεξέλθει στα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι καθαρά θέμα ράτσας και ηλικίας. Τα κοντότριχα τετράποδα είναι εκείνα που συχνά νιώθουν να κρυώνουν τους χειμερινούς μήνες, με τα μακρύτριχα να βρίσκουν πιο εύκολο το να βγουν βόλτα κατά τη διάρκεια… ψύχους. Υπάρχουν, φυσικά, κι εκείνα που έχουν στη φύση τους την αντοχή στις πολικές θερμοκρασίες, όπως είναι λόγου χάρη οι σκύλοι ράτσας Αγίου Βερνάρδου. 

Όσον αφορά στην ηλικία, τα σκυλάκια που έχουν περάσει στο στάδιο του ηλικιωμένου είναι πολύ πιο ευάλωτα στο κρύο λόγο του εξασθενημένου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Είναι εκείνα που χρειάζονται κουβέρτες στα παγωμένα δωμάτια και ζεστά πουλόβερ κατά τη διάρκεια της βόλτας. Από την άλλη, τα νεότερα -ως πιο υπερκινητικά- βιώνουν το κρύο πολύ πιο ανώδυνα. 

Ρούχα στον σκύλο μου: Ναι ή όχι;

Η απάντηση των κτηνιάτρων είναι ναι. Τα ρούχα –στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιούνται καθαρά για αισθητικούς λόγους, καταπιέζοντας το ζώο- δεν βλάπτουν στο ελάχιστο την υγεία του αγαπημένου σου τετράποδου.

Αντιθέτως, εφόσον είναι άνετα και βαμβακερά (και δεν «τσιμπάνε») μπορούν να το κάνουν να αισθανθεί άνετα και να… χουχουλιάσει όπως κάνεις κι εσύ μέσα στην αγαπημένη σου fleece κουβέρτα. 

Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέχουμε είναι τα ρούχα αυτά να είναι στο σωστό μέγεθος (να μην σφίγγουν το ζώο) και να μην είναι φτιαγμένα από σκληρό μαλλί, καθώς αυτό συνήθως ενοχλεί. 

On Instagram @kyrastev