Σκύλος και καλοκαιρινή βόλτα: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις

By Evelina Kyrasta Jul 15, 2018
Thumbnail

Οι καλοκαιρινοί μήνες αποδεικνύονται ιδιαιτέρως δύσκολοι για τους τετράποδος φίλους μας, οι οποίοι αδυνατούν να συνηθίσουν στις υψηλές θερμοκρασίες, που καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητά τους. 

Το air condition στο σπίτι μπορεί να βοηθά πολύ την κατάσταση, δεν αποτελεί όμως μόνιμη λύση, καθώς είναι αδύνατο ο σκύλος μας να… κλειστεί στους τέσσερις τοίχους λόγω ζέστης. Η καθημερινή του βόλτα κρίνεται απαραίτητη, τόσο για την εκγύμνασή του όσο και για την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίησή του, σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, κρύβει παγίδες. 

Η μεγαλύτερη εκ των οποίων έχει να κάνει με… τις πατούσες του!

Τα πέλματα του σκύλου είναι πολύ ευαίσθητα και ταλαιπωρούνται σε ανησυχητικό βαθμό κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με το καυτό από τον ήλιο δάπεδο. Τα εγκαύματα και οι πληγές είναι δύσκολο να αποφευχθούν, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να προνοήσουμε να μην εκθέσουμε τον αγαπημένο μας φίλο σε τέτοιο κίνδυνο.

Έτσι, το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε το καλοκαίρι είναι να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας τις ώρες που ο ήλιος είναι καυτός. Αξίζει να γνωρίζουμε πως ακόμα και όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 30 βαθμοί Κελσίου, αυτή του εδάφους μπορεί να έχει αγγίξει ακόμα και τους 61 βαθμούς (!), την ώρα που τα πέλματα του κατοικιδίου μας πληγώνονται όταν έρθουν σε επαφή με επιφάνεια θερμοκρασίας 52 βαθμών Κελσίου. Το ίδιο ισχύει και για την καυτή άμμο.

Η μεσημεριανή βόλτα, λοιπόν, απαγορεύεται δια ροπάλου, με τους κτηνιάτρους να συμβουλεύουν να προτιμάμε να βγαίνουμε μαζί του πολύ νωρίς το πρωί –πριν ο ήλιος κάψει» δρόμους και πεζοδρόμια- και αργά το απόγευμα, όταν πια η θερμοκρασία του εδάφους έχει πέσει αρκετά και δεν είναι σε θέση να τραυματίσει τις πατούσες του. 

Αν παρατηρήσουμε πως ο σκύλος μας ταλαιπωρείται από τραύματα στα πέλματά του, η πρώτη μας κίνηση είναι να τον βοηθήσουμε με καλό καθάρισμα με νερό και κομπρέσες με παγωμένο νερό. 

On Instagram @kyrastev