Σκύλος στο σπίτι: Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ χωρίς τη βοήθεια του κτηνιάτρου

By Evelina Kyrasta Mar 29, 2018
Thumbnail

Ένας σκύλος στο σπίτι προϋποθέτει πολλές ώρες περιποίηση, συνεχή φροντίδα, όρεξη για αγκαλιές και πολλή, αμέριστη αγάπη. Σου εξασφαλίζει δε, πολλές γλειψιές, μια υπέροχη συντροφιά και ανιδιοτελή αγάπη που όσο κι αν ψάξεις, δεν θα βρεις αλλού.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων –έχοντας την απαραίτητη εμπειρία- έχουν αναλάβει τον καλλωπισμό του αγαπημένου τους τετράποδου εξολοκλήρου. Και μπράβο τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ακόμα όλα τα «μυστικά» του μικρού μας φίλου γι’ αυτό και οι συχνή επικοινωνία με τον κτηνίατρό μας κρίνεται απαραίτητη.

Ρωτώντας ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όσον αφορά στην περιποίηση του σκύλου μας, η πιθανότερη απάντηση που θα λάβουμε είναι η εξής: «Προσπαθούμε να κόψουμε τα νύχια του σκύλου μας μόνοι μας, στο σπίτι».

Όσες το δοκιμάσατε, μόλις φέρατε σκληρές εικόνες στο μυαλό σας, σωστά; Πρόκειται για μία ενέργεια που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθώς -αποδεδειγμένα πλέον-, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν πως στο εσωτερικό των νυχιών των τετράποδων αυτών βρίσκονται… νεύρα, τα οποία αν τραυματίσεις με τον κοπτήρα σου θα κληθείς να αντιμετωπίσεις μια μεγάλη αιμορραγία! 

Ο κτηνίατρος υπολογίζει πάντα το σωστό μήκος των νυχιών, γι’ αυτό και ξέρει τι να κάνει προκειμένου να μην πέσει επάνω σε κάποιο νεύρο. Αντίθετα με εμάς, που στην περίπτωση που έχουμε επιχειρήσει να κόψουμε τα νύχια του σκύλου μας στο σπίτι, αποτύχαμε παταγωδώς! 

Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση η ροή του αίματος αργεί πολύ να σταματήσει με αποτέλεσμα είτε να αναγκαστείς να χορηγήσεις στον σκύλο σου πηκτικό αίματος σε σκόνη, είτε να αρκεστείς στο δέσιμο της πληγής με γάζες, περιμένοντας αρκετές ώρες μέχρι να δεις το αίμα να σταματά να τρέχει. 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εμπειρία διόλου ευχάριστη, γι αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το κόψιμο των νυχιών του σκύλου σου στον έμπειρο κτηνίατρό σου… 

On Instagram @kyrastev