Σκύλος τον χειμώνα: Πώς θα καταλάβουμε ότι κρυώνει;

By Evelina Kyrasta Jan 07, 2019
Thumbnail

Το τσουχτερό κρύο έχει για τα καλά κάνει την εμφάνισή του και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων δηλώνουν έντονα την ανησυχία τους όσον αφορά την προστασία του τετράποδου φίλου τους εντός και εκτός σπιτιού.

Πολλοί από εμάς προχωράμε στη λύση των ειδικών πουλόβερ, ωστόσο η ανησυχία παραμένει. 

Τελικά πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως ο σκύλος μας δεν κρυώνει; Αυτό που αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως η φυσιολογική θερμοκρασία ενός ενήλικου σκύλου σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνεται από 37,9οC μέχρι 39,2οC, με τη μέση θερμοκρασία να ανέρχεται στους 38,5οC.

Όταν η θερμοκρασία πέφτει, υπάρχουν μερικά πολύ συνηθισμένα «σημάδια» πέρα από την έντονη γκρίνια που μας δίνουν να καταλάβουμε πως το τετράποδό μας… δεν περνά πολύ καλά. Ποια είναι αυτά; Το έντονο, νευρικό τρέμουλο είναι ίσως η βασικότερη ένδειξη.

Ο σκύλος μας το κάνει αυτό ασυνείδητα προκειμένου να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Το αμέσως επόμενο στοιχείο που θα πρέπει να μας υποψιάσει είναι η πολύ παγωμένη υγρή μύτη και τα παγωμένα αυτάκια. Κεφάλαιο «ύπνος».

Ακόμα και η στάση που επιλέγει ο σκύλος μας για να κοιμηθεί μπορεί να προδώσει αν ζεσταίνεται ή κρυώνει. Σκύλος που κοιμάται απλωμένος, με ανοιχτά τα άκρα του, πιάνοντας πολύ χώρο, περνάει πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά!

Αντιθέτως, όταν κουλουριάζεται, κρύβοντας το κεφάλι του ανάμεσα στα άκρα του, μας δείχνει πως έχει ανάγκη από ζέστη. Φυσικά, ο κάθε σκύλος έχει αναπτύξει τους δικούς του τρόπους επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του, με αποτέλεσμα η καθεμία από εμάς να έχει εντοπίσει πολλούς περισσότερους τρόπους να εντοπίζει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μέτρα προστασίας

Κυρίως τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν πολλή ανάγκη το ζεστό περιβάλλον.

Τους κρύους μήνες του χειμώνα, προτίμησε ένα χουχουλιάρικο, ζεστό κρεβατάκι σκύλου και φρόντισε να χαρίσεις στο τετράποδό σου και μία φλις κουβερτούλα.

Η λύση του πουλόβερ είναι επίσης καλή, κυρίως για τις βόλτες εκτός σπιτιού.

Και μην ξεχνάς: Όταν ο σκύλος σου δεν είναι καλά, πάντα βρίσκει τρόπους να σου μιλήσει. Άκουσε τον.

On Instagram @kyrastev