Το τεστ που θα αποδείξει ότι ο σκύλος σου καταλαβαίνει πότε είσαι στεναχωρημένη

By Evelina Kyrasta Sep 02, 2018
Thumbnail

Οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να μοιραστούν τον προσωπικό τους χώρο με έναν ή και περισσότερους σκύλους δηλώνουν βέβαιοι πως τα αγαπημένα τους τετράποδα είναι σε θέση να αντιληφθούν τα συναισθήματά τους είτε αυτά είναι θετικά είτε είναι αρνητικά. Άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση ορισμένων πως οι σκύλοι λειτουργούν καθαρά με το ένστικτο, χωρίς να έχουν αυξημένη δυνατότητα αντίληψης των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Τώρα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για τους λάτρεις των σκύλων «Learning and Behaviour», έρχεται να επιβεβαιώσει πως τα ζώα αυτά όχι μόνο αντιλαμβάνονται το πότε οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι καλά ψυχολογικά, μας πως επιπλέον προσπαθούν με διάφορους τρόπους έκφρασης στοργής και αγάπης να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους και να τους βοηθήσουν να αισθανθούν καλύτερα. 

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας αναλύθηκαν οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις 34 σκύλων ράτσας Pug, Golden Retriever και Labrador, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για λίγο από τους ιδιοκτήτες τους, με μία διάφανη πόρτα να τους χωρίζει από εκείνους. Στη μία πλευρά βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες και στην άλλοι τα κατοικίδιά τους. Ορισμένοι εκ των ιδιοκτητών κλήθηκαν να κάνουν πως κλαίνε πίσω από τη διάφανη πόρτα, ενώ στους υπόλοιπους ζητήθηκε να σιγοτραγουδήσουν το παιδικό τραγούδι «Twinkle Twinkle Little Star».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τεστ οι σκύλοι τους τούς παρακολουθούσαν. Μόλις οι πόρτες άνοιξαν, παρατηρήθηκε πως τα τετράποδα εκείνων που έκαναν πως έκλαιγαν έτρεξαν πολύ πιο γρήγορα -τρεις φορές πιο γρήγορα συγκεκριμένα- να βρεθούν κοντά τους. Και όχι μόνο αυτό. 

Ο σκύλος του καθενός εξ’ αυτών πλησίασε και με τρυφερές κινήσεις με τη μουσούδα και τα πόδια του προσπάθησε να «παρηγορήσει» τον αγαπημένο του φίλο, αρνούμενος να φύγει από το πλευρό του. 

«Ανακαλύψαμε πως τα σκυλιά όχι μόνο αντιλαμβάνονται τι νιώθουν τα αφεντικά τους, αλλά προσπαθούν και να τους βοηθήσουν. Τα συγκεκριμένα ζώα βρίσκονται στο πλευρό των ανθρώπων για δεκάδες εκατοντάδες χρόνια και έχουν μάθει να διαβάζουν τη συμπεριφορά μας. Τα σκυλιά που καταλαβαίνουν ότι τα αφεντικά τους δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, σπεύδουν να τους βοηθήσουν», σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Emily Sanford.

Όσο για την ψυχολογία των σκύλων που προσπάθησαν να παρηγορήσουν τους ιδιοκτήτες τους; Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα στρες, αποδεικνύοντας πως διόλου δυσάρεστο δεν τους είναι να προσπαθούν να φτιάξουν την ψυχολογία του αφεντικού τους.

Πώς να μην τα λατρεύεις αυτά τα πλάσματα;  

On Instagram @kyrastev