Οι αριθμοί μίλησαν: O λόγος που απαγορεύεται να μπαίνεις στο σπίτι με τα παπούτσια

By Evelina Kyrasta Jun 06, 2019
Thumbnail

Στο εξωτερικό είναι νόμος να παπούτσια να βγαίνουν στην είσοδο του σπιτιού και να τοποθετούνται σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο στους ανθρώπους που ζουν σε ένα σπίτι μα –όσο και να μοιάζει παράξενο- ακόμα και στους επισκέπτες τους. Η είσοδος στο σπίτι με τα παπούτσια θεωρείται απαγορευτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη και καλύτερη τη Σουηδία. Μάλιστα, όσοι επιδιώκουν να «αγνοήσουν» τον συγκεκριμένο κανόνα θεωρούνται όχι απλά αγενείς μα και… εντελώς ανενημέρωτοι.

Φυσικά, όλες γνωρίζουμε τον λόγο που το να κυκλοφορούμε στον προσωπικό μας χώρο με τα παπούτσια που φοράμε εκτός σπιτιού, αποτελεί διόλου έξυπνη κίνηση. Και αυτός δεν είναι άλλος από τα εκατομμύρια μικρόβια που «κουβαλούν» τα παπούτσια μας.

Τώρα, ο Dr. Charles Gerba, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έρχεται να μιλήσει με αριθμούς, καθώς σχετική έρευνα που έλαβε χώρα με τη σφραγίδα του ιδίου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το μέσο παπούτσι φέρει στο εξωτερικό του περί τις 421.000 διαφορετικές βακτηριακές μονάδες.

20 λιλιπούτεια σπίτια που αποδεικνύουν ότι τα πολλά τετραγωνικά είναι… υπερεκτιμημένα

Ακόμα 2.887, μάλιστα, «φιλοξενούνται» στο εσωτερικό του. Μεταξύ αυτών, ο μόνιμος «εχθρός» των γυναικών που ακούει στο όνομα και Escherichia coli και καραδοκεί να προσβάλλει –μεταξύ άλλων- το ουροποιητικό μας σύστημα. Μιλάμε για το βακτήριο που ευθύνεται για τις ουρολοιμώξεις.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι το ότι όταν φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι, στην ουσία φέρνετε μέσα σε αυτό οτιδήποτε πάνω στο οποίο πατήσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας», συμπλήρωσε ο ερευνητής Jonathan Sexton.

Η επιστημονική μονάδα τόνισε πως ιδανικά θα πρέπει να μην επιτρέπουμε κανείς να κυκλοφορεί στον προσωπικό μας χώρο με τα παπούτσια του. Οι κανόνες υγιεινής είναι απαραίτητοι και επιβάλλεται να είναι αυστηροί.

Εξακολουθείς μετά από όλα αυτά να θεωρείς υπερβολικούς όλους εκείνους που… καθαρίζουν ακόμα και τις πατούσες του σκύλου τους μετά τη βόλτα;

On Instagram @kyrastev