Από μικρή είχα έναν έρωτα και ένα όνειρο...

Σάββατο, Φεβρουάριος 9, 2019 - 08:00

Μία φορά ήταν αρκετή για να εξελιχθεί o παιδικός μου ενθουσιασμός σε αιώνιο πάθος! Έτσι είναι τα άλογα… όποιος έχει δοκιμάσει να ιππεύσει, γνωρίζει καλά πως πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία. Βέβαια, στη δική μου περίπτωση συνεργούσαν και όλες οι καταστάσεις για να εξελιχθεί σε μόνιμη αδυναμία. 

Και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ…

 

 

Ήμουν σε ηλικία 4 ετών όταν ο τότε αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, κύριος Μπουντουβής, έκανε δώρο στον πατέρα μου ένα άλογο ιπποδρόμου. Μετά από πολλούς τίτλους και νίκες είχε έρθει η ώρα να αποσυρθεί. Όλοι γνωρίζουν ότι η πίεση και η ένταση στην οποία υπόκεινται είναι μεγάλη, για τον λόγο αυτό τα χρόνια συμμετοχής τους στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι περιορισμένα.

Με λίγα λόγια, βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη, ενώ ακολουθεί ένα μεταβατικό στάδιο για να μπορέσει κανείς να τα ιππεύσει σε φυσιολογικές συνθήκες. 

Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε οικογενειακώς με το άθλημα, αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά στην όλη διαδικασία «εξημέρωσης» του. Πέρα από την επαφή μαζί του, την περιποίηση, την καθημερινή άσκηση, τον χρόνο που απαιτούσε για την εκτόνωση του, τον θεωρούσαμε όλοι ιερό.

 

 

Ήταν η στιγμή που κλείναμε το κεντρικό μανέζ και τον άφηναμε εντελώς ελεύθερο. Πόσο συναρπαστικό είναι να βλέπεις αυτό το μεγαλειώδες πανέμορφο πλάσμα να καλπάζει, να ξαπλώνει ανάσκελα στην άμμο, να παίζει και παράλληλα να κατακλύζει όλο σου το «είναι» με ένα αίσθημα απόλυτης ελευθερίας;

Αυτή η εικόνα με σημαδεύει μέχρι σήμερα!

Ήταν πραγματικά πανέμορφος και τεράστιος! Με το που τον αντίκρυζα, έπλαθα ιστορίες ότι τον ιππεύω σε καταπράσινα λιβάδια, ενώ η ερώτηση που ακολουθούσε σταθερή και αμετάκλητη… "εγώ πότε θα ανέβω στον Αστρά;"

Η μαμά μου χαμογελούσε και έλεγε “αυτό το παιδί είναι ατρόμητο” και όντως συχνά πυκνά επιβεβαιωνόταν, αφού με το που ξεκίνησα να καλπάζω σε ηλικία 6-7 ετών, οι φορές που κατέληξα κρεμασμένη στο λαιμό του αλόγου, σίγουρα δεν ήταν λίγες. Ποτέ μα ποτέ όμως δεν το έβαλα κάτω!

Το μόνο που θυμάμαι ήταν η έντονη ανησυχία της, αλλά ποιος μπορούσε να τα βάλει με το πείσμα και την ισχυρογνωμοσύνη μου; Oύτε καν εκείνη. Κατέβαινα σαν τη μαϊμού από το δέντρο και ξαναπροσπαθούσα! 

Τα άλογα ή θα τα «τιθασεύσεις» με ευγένεια και θα κερδίσεις για πάντα την εμπιστοσύνη τους, ή θα τα φοβηθείς και δε θα μοιραστούν μαζί σου ποτέ αυτά που έχουν να δώσουν.  Έτσι πάει… 

 

 

Τα ένστικτα, η νοημοσύνη και η αντίληψη τους είναι εξαιρετικά αυξημένα. 

Μπορούν να αντιλαμβάνονται τους χτύπους της ανθρώπινης καρδιάς από απόσταση εκατό μέτρων, ενώ η ικανότητα μνήμης που διαθέτουν ξεπερνά ακόμη και των ελεφάντων.

Λέγεται, μάλιστα, ότι μπορούν να «διαβάσουν» τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Απίστευτο; Είναι γνωστή η έρευνα που είχε διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο του Sussex, κατά την οποία οι ψυχολόγοι μελέτησαν τις αντιδράσεις των αλόγων στη θέα θετικών και αρνητικών εκφράσεων προσώπου, δύο διαφορετικών ανθρώπων. Όταν αντίκρυζαν θυμωμένα πρόσωπα, έκλειναν ενστικτωδώς το αριστερό μάτι, αντίδραση που συνδέεται με την αντίληψη αρνητικών ερεθισμάτων και παράλληλα αυξανόταν ο καρδιακός τους ρυθμός.

 

 

Από την άλλη, ούτε η «θεραπευτική τους φύση» περνάει απαρατήρητη, λες και η ευαισθησία τους τα έχει εφοδιάσει συνειδητά με το στοιχείο της προσφοράς. 

Η Θεραπευτική Ιππασία και η Ιπποθεραπεία (που αποτελεί πιο εξειδικευμένο κομμάτι της πρώτης), είναι δραστηριότητες που χρησιμοποιούν την κίνηση του αλόγου για να βελτιώσουν νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με κινητικά και νοητικά προβλήματα. Για παράδειγμα στα παιδάκια με αυτισμό, των οποίων η εκπαίδευση εστιάζει στην κατάκτηση της επικοινωνίας, τον έλεγχο της συμπεριφοράς, αλλά και τη διαχείριση του άγχους που προέρχεται από τη δυσκολία επεξεργασίας των ερεθισμάτων από το περιβάλλον, τα οφέλη είναι θαυματουργικά. 

Στην Κύπρο μάλιστα, από το λίγο που το έψαξα, υπάρχει εξειδικευμένο κέντρο με αναγνωρισμένη επιστημονική ομάδα Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας, το οποίο συνεργάζεται με τα Ειδικά Σχολεία.

Παρ΄όλ’αυτά ακόμα και αν δεν έχετε σκοπό να ξεκινήσετε ιππασία, μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο μίας βόλτας στον κοντινότερο Ιππικό Όμιλο, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια. Θα το ευχαριστηθούν όσο τίποτα!

Ααααα! Και μην ξεχάσετε να πάρετε καρότα! Τα άλογα τρελαίνονται για καρότα!

Να περνάτε όμορφα, να δοκιμάζετε καινούρια πράγματα και να μην αφήνετε την καθημερινότητα σας να γίνεται μονότονη! Στο χέρι σας είναι!

 

xxx  

 

Εβελίνα

 

P.S. Όσο για το όνειρο, αφήστε να κρατήσω και κάτι για μένα...

 

 

 

instagram @lime_and_life

JACQUEMUS...
“LE COUP DE SOLEIL”...
10 YEARS ANNIVERSARY SHOW!

#lavender #provence #fashionshow #jacquemus #creativity #fashion Honey & Beet Frozen Yogurt...
#dayoff #healthyrecipes #bestrecipes #njoy Life is better by the pool...
Happy Weekend!! #frinally #friday #mode #refreshyourself Happy Mondays + Breakfast Combos!

#mondaymorning #breakfastinspo #healthyrecipes #nutritious #granola #yogurt Of all the gifts that life has to offer, a loving mother is the greatest of them all!
Happy Mother’s Day...
#mothersday #love #affection #angelsonearth