Μια επίσκεψη στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, σε κάνει να αναθεωρήσεις πολλά...

Πέμπτη, Μάρτιος 15, 2018 - 10:45

Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με μία επίσκεψη που περίμενα καιρό.

 

Όση ώρα βρισκόμουν στο δρόμο για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, χιλιάδες ερωτήματα και διαπιστώσεις, γεννιόντουσαν μέσα στο μυαλό μου.

«Μία κατάσταση την αντιμετωπίζεις τελείως διαφορετικά, όταν προσπαθήσεις να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου», σκέφτομαι, «απλά τις περισσότερες φορές δεν το κάνουμε». Είτε γιατί όταν πρόκειται για κάτι δύσκολο, προτιμούμε να μην χαλάσει η διάθεση μας, είτε γιατί οι απαιτήσεις, οι υποχρεώσεις και οι ρυθμοί της καθημερινότητας μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας και δεν μας επιτρέπουν εύκολα να βγούμε από τον μικρόκοσμο μας, είτε γιατί προσποιούμενοι πως κάτι δεν υπάρχει, το «εξαφανίζουμε».

Και η αλήθεια είναι ότι σε έναν κόσμο που οι δυσάρεστες ειδήσεις δίνουν και παίρνουν, υπάρχει ανάγκη για λίγη αισιοδοξία και πολλά παιδικά χαμόγελα.

Αυτά ακριβώς τα χαμόγελα είναι, που τα τελευταία 21 χρόνια δίνουν στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, λόγο ύπαρξης και εξέλιξης. Το Καραϊσκάκειο είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε με απώτερο στόχο την οργάνωση ενός αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι συνάνθρωποι μας μάχονται κατά της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών κακοηθειών. 

 

Διαθέτει το μεγαλύτερο αρχείο -σε αναλογία πληθυσμού- παγκοσμίως (με πέραν τους 162,000 εθελοντές δότες), χάρη στον κόσμο της Κύπρου που προσφέρει αθρόα, όταν κάποιοι συνάνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. 

 

 

Σήμερα ως νέος στόχος του Ιδρύματος μπορεί να θεωρηθεί η δημιουργία εξειδικευμένου «Κέντρου παιδικού καρκίνου».  Ο παιδικός καρκίνος είναι ιδιαίτερος και εμφανίζεται σε διαφορετικές, αλλά και σπάνιες μορφές. Συνεπώς, απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά για να αντιμετωπιστεί κάθε περιστατικό, δεδομένου ότι σκοπός δεν είναι μόνο να νικηθεί, αλλά να νικηθεί με τη λιγότερη πιθανή ζημιά στον ασθενή. Το Καραισκάκειο Ίδρυμα δηλώνει έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τον χώρο της αιματοογκολογίας, στον τομέα της παιδοογκολογίας.

 

Η εξεύρεση συμβατού δότη, σίγουρα θεωρείται μία δύσκολη υπόθεση, αν αναλογιστούμε πως ακόμη και με πάνω από 30 εκατομμύρια εθελοντές δότες παγκοσμίως, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν. Με την διεύρυνση του αρχείου όμως, πρώτον, αυξάνουμε τις πιθανότητες και δεύτερον, δηλώνουμε έμπρακτα τη στήριξη μας, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε αυτούς που το χρειάζονται. 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, συμπληρώνοντας μία αίτηση και δίνοντας δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο) σε μία μπατονέτα. Τόσο απλά! Μετά γίνεται η ταυτοποίηση του δείγματος και καταχώρηση στη Παγκόσμια Τράπεζα εθελοντών δοτών. 

 

 

Το motto που ανακάλυψα στην ιστοσελίδα (www.karaiskakio.com.cy) του Ιδρύματος και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι  “Τη ζωή δεν μπορούμε να την αγοράσουμε. Μπορούμε όμως να τη χαρίσουμε», θεωρώ πως όχι μόνο μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά εμπεριέχει και όλη την ουσία.

 

Και μην ξεχνάτε…

Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, πραγματοποιείται ο 12ος ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ. 

Επιλέγουμε τη διαδρομή που μας ταιριάζει και τρέχουμε για τη ζωή….για ένα κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα!

xxx

Εβελίνα

instagram @lime_and_life

Θες να είσαι μία από τις 4 τυχερές που θα κερδίσουν ένα Μαρτάκι - βραχιολάκι από τα Lifelikes; Δεν έχεις παρά να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
• follow @limeandlife
• follow @lifelikes_official • mention 2 φίλες σου
Για να πάρεις μέρος πρέπει να ακολουθήσεις ΌΛΑ τα βήματα του διαγωνισμού #giveaway #march #somethinglucky #springmood #mylifelikes #limelife Let’s find some beautiful place to get lost!!
#valentinesday #letsgetlost #loveactually Τα άλογα ή θα τα «τιθασεύσεις» με ευγένεια και θα κερδίσεις για πάντα την εμπιστοσύνη τους, ή θα τα φοβηθείς και δε θα μοιραστούν μαζί σου ποτέ αυτά που έχουν να δώσουν. Έτσι πάει... 🐴 ➡️Link in bio... #horseriding #horses #freespirits #happysouls #loveanimals On a rainy day... #goodmorningcyprus #februarymood  #staycozy and #lovey Look around happiness is trying to catch you! 
#whatshouldyourfortunecookiesay #youareagreeingtotheuseofcookies #fridayvibes #positivevibes #bigsmiles