Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ φέρει την υπογραφή του Jean Nouvel και είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

By Evelina Kyrasta Apr 08, 2019

Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και όπως ήταν αναμενόμενο άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Άλλοι το χαρακτήρισαν ως εντυπωσιακή επίδειξη πλούτου, άλλοι επίδειξη της πολιτιστικής δύναμης, όπως και να έχει όμως το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Jean Nouvel έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για τις επόμενες αντίστοιχες κατασκευές.

Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια και ο σχεδιασμός της είναι εμπνευσμένος από το «ρόδο της ερήμου», ένα πέτρωμα που παίρνει τη μορφή τριαντάφυλλου ύστερα από κρυσταλοποίηση ορυκτών και εμφανίζεται κυρίως σε άγονα εδάφη. 

Αποτελεί μάλιστα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της περιοχής και αυτός ήταν ο λόγος που επηρέασε σε μεγάλη κλίμακα το εξωτερικό του κτιρίου, αφού χρησιμοποιήθηκαν δίσκοι σε διαφορετικά μεγέθη που μοιάζουν με πέταλα λουλουδιών.

Στο εσωτερικό, η διαδρομή που ακολουθούν οι επισκέπτες για να περιηγηθούν στις έντεκα εντυπωσιακές αίθουσες με τα ποικίλα εκθέματα από την ιστορία του Κατάρ, έχει μήκος περίπου ένα μίλι, ενώ απαιτούνται δύο ώρες για να τη διασχίσουν. Το φαντασμαγορικό όμως είναι ότι καταλήγει στο αναστηλωμένο παλάτι του Σεΐχη Abdullah bin Jassim Al Thani, γιο του ιδρυτή του σύγχρονου Κατάρ.

Όλες οι γκαλερί αναπτύσσονται γύρω από μία κεντρική αυλή, που ονομάζεται Baraha και συμβολίζει το χώρο που κάποτε οι έμποροι εκφόρτωναν τα εμπορεύματα τους. Σήμερα ρόλος της είναι να φιλοξενεί εκδηλώσεις, παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. 

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα του Μουσείου πλήθος κόσμου από την διεθνή showbiz έδωσε το βροντερό παρόν και φυσικά όλοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Γύρισε την παραπάνω gallery και πάρε μια γεύση!

 

 

On Instagram @kyrastev