Χάρις Επαμεινώνδα: Η Κύπρια εικαστικός που απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας

Τρίτη, Μάιος 14, 2019 - 09:45

Η Μπιενάλε της Βενετίας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο και φέτος λαμβάνει χώρα από τις 11 Μαΐου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

Ο γενικός τίτλος «May You Live in Interesting Times” δίνει το έναυσμα να αποτυπωθούν μέσα από την τέχνη, οι δραματικές εξελίξεις σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο παγκοσμίως.

 

 

Το γεγονός δε, ότι πραγματοποιούνται εθνικές εκπροσωπήσεις στα περίπτερα των Giardini, οι οποίες φέτος έχουν φτάσει τις 90 στον αριθμό, είναι κάτι που δε συμβαίνει σε καμία άλλη έκθεση, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα έργα των 79 καλλιτεχνών στο Αρσενάλε, που έχει επιλέξει ο φετινός επιμελητής, Ralph Rugoff, διευθυντής της Hayward Gallery στο Λονδίνο.

 

 

Σύμφωνα με τον Rugoff: «H τέχνη δεν μπορεί να εμποδίσει την άνοδο αυταρχικών κυβερνήσεων ή εθνικιστικών κινημάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου, ούτε μπορεί να ανακουφίσει τη μοίρα των εκτοπισθέντων λαών, μπορεί όμως να προβληματίσει για το πώς ζει και σκέφτεται κανείς σε “ενδιαφέρουσες εποχές”. 

 

 

Οι αντιφατικές οπτικές, επιτρέπουν σε πολλαπλές αναγνώσεις και βοηθούν στην απόκτηση μιας πιο διεισδυτικής ματιάς στα γεγονότα».

 

 

Η Κύπρος συμμετέχει με τη μεταθανάτια έκθεση του Χριστόφορου Σάββα με τίτλο «Πρόωρα, Ξανά» ενώ την Ελλάδα εκπροσωπούν ο Ζάφος Ξαγοράρης, Εύα Στεφανή και Πάνος Χαραλάμπους, με επιμελήτρια την Κατερίνα Τσέλου.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Κριτική Επιτροπή της 58ης Διεθνούς Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών της La Biennale di Venezia απένειμε στη Λιθουανία τον Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη εθνική συμμετοχή, ωστόσο τον Αργυρό Λέοντα για τον πιο ελπιδοφόρο καλλιτέχνη απέσπασε η Κύπρια εικαστικός Χάρις Επαμεινώνδα.

 

instagram @lime_and_life

Summer must haves... #chanel #chanelbags #chanelsbeachthemedspingshow #vacay #beachready #shoptilldrop JACQUEMUS...
“LE COUP DE SOLEIL”...
10 YEARS ANNIVERSARY SHOW!

#lavender #provence #fashionshow #jacquemus #creativity #fashion Honey & Beet Frozen Yogurt...
#dayoff #healthyrecipes #bestrecipes #njoy Life is better by the pool...
Happy Weekend!! #frinally #friday #mode #refreshyourself Happy Mondays + Breakfast Combos!

#mondaymorning #breakfastinspo #healthyrecipes #nutritious #granola #yogurt