Νεφελοπετώντας με την Έφη Λαδά στο Μουσείο Παραμυθιού στη Λευκωσία

By Evelina Kyrasta Mar 30, 2017

Νεφελοπετώντας είναι ο τίτλος της έκθεσης της ζωγράφου/εικονογράφου Έφης Λαδά, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Παραμυθιού στη Λευκωσία.
Είναι η πρώτη φορά που η διακεκριμένη εικονογράφος εκθέτει τα έργα της στην Κύπρο. Το κοινό έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει Νεφελοπετώντας μέσα στα 54 πρωτότυπα έργα της έκθεσης, που περιλαμβάνει εικονογραφίες από αγαπημένα παραμύθια. 

Η Έφη Λαδά έχει ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο να αποτυπώνει τους ήρωες και τις ιστορίες που εξελίσσονται. Χρησιμοποιεί αγνά ζεστά χρώματα και βάζει τους ήρωες της να κινούνται σε ωραίο περιβάλλον. Δημιουργεί φωτεινές, καλοπροαίρετες μορφές, ντυμένες με πλούσια πρωτότυπα κοστούμια. Οι ήρωες της είναι συνήθως λεπτεπίλεπτες φιγούρες που εκπέμπουν ευγένεια, καλοσύνη, ευαισθησία και ταξιδεύουν τον θεατή σε αιθέριους ονειρικούς κόσμους της παιδικής αθωότητας. Συνθέτει ένα απόκοσμο πανέμορφο κόσμο και κάνει τα παραμύθια των παιδιών πιο παραμυθένια. 

Ο τίτλος Νεφελοπετώντας πιστεύω πως ταιριάζει απόλυτα στις εικονογραφίες της δημιουργού, που ντύνοντας με αυτές τα κείμενα των παιδικών παραμυθιών πετυχαίνει τους στόχους της. Λέει η ίδια: «Θέλω να μπορώ να τους προσφέρω ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, σαν συνταξιδιώτης τους.Πιστεύω ότι ένα παιδί που μπορεί να ονειρεύεται είναι ένα ευτυχισμένο παιδί και γίνεται ένας ενήλικας που μπορεί να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο, προσπαθώντας γι αυτόν με ευαισθησία, φαντασία, χρώμα και ομορφιά...».

Η βραβευμένη Ζωγράφος Έφη Λαδά, γεννήθηκε στην Κλειτορία Αχαΐας, ένα μικρό ορεινό χωριό της Πελοποννήσου. Η κλήση της στην ζωγραφική φάνηκε από τα παιδικά της χρόνια.

«Άρχισα να ζωγραφίζω, -όπως όλα τα παιδιά άλλωστε,- από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Περνώντας τα χρόνια, γέμιζα τα σχολικά τετράδια με αμέτρητα σκίτσα, δίνοντας πάντα την δική μου ερμηνεία σε όσα συνέβαιναν γύρω μου... Άρχισα να είμαι όλο και πιο παρατηρητική, να αποτυπώνω εικόνες και μυρωδιές, που με συνοδεύουν μέχρι σήμερα...».

Το ονειρικό ταξίδι της στον κόσμο της εικονογραφίας των παραμυθιών, ξεκίνησε αργότερα,όταν η Έφη Λαδά ζωγράφιζε παρέα με τις δύο μικρές της κόρες.
«Φτιάχναμε μόνες μας ιστορίες και τους βάζαμε εικόνες. Έτσι θέλησα να μπώ στον χώρο του βιβλίου, χωρίς να ξέρω που θα με πάει και πόσο θα κρατήσει....και μαγεύτηκα!» .

Η εικονογράφηση την γοήτευσε και της έδωσε την ευκαιρία να καλλιεργήσει το ταλέντο της. Να εκφράζεται με την ζωγραφική  και να μοιράζεται τον όμορφο κόσμο της, με τα παιδιά.

Σπούδασε στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή από τον οποίο διδάχτηκε  την τεχνική γνώση για το σχέδιο και το χρώμα, αλλά το σημαντικότερο για την ίδια, είναι ότι αποκόμισε «την πεποίθησή του ότι ο καθένας εκφράζεται ελεύθερα μέσα από την τέχνη».

Από το 1991 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Συνεργάστηκε με πολλούς συγγραφείς και τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα. Εικονογράφησε περισσότερα από 80  βιβλία και πολλά εξώφυλλα.  Βιβλία της έχουν μεταφραστεί, στα ιταλικά, κορεάτικα, ρώσικα, κινέζικα, κροατικά και τούρκικα. Το 2009 πήρε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού Βιβλίου), για το βιβλίο «Η Βροχή των αστεριών». 

Ήταν υποψήφια για το Astrid Lingrenmemorial Aword 2011, καθώς επίσης ήταν υποψήφια για το βραβείο Hans Christian Andersen 2012. Το βιβλίο «Είχε απ’ όλα και είχε πολλά» (Μ. Παπαγιάννη-Ε. Λαδά) επελέγη μεταξύ των 200 καλύτερων βιβλίων στον κόσμο και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο «WhiteRavens 2016» της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.

Η Έφη Λαδά έχει συνεργαστεί από την αρχή της δημιουργίας του με το μουσείο παραμυθιού εικονογραφώντας πολλά από τα εκθέματα του.

Το Μουσείο Παραμυθιού θα προσφέρει ποσοστό του επί των πωλήσεων των έργων τέχνης στον Κλάδο Λευκωσίας του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.


Πληροφορίες για την Έκθεση
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Απριλίου. 
Λειτουργεί καθημερινά 15:00-19:00 καιΣάββατο 9:00-14:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22376522
Διεύθυνση: Γρανικού 32-34  (Πύλη Πάφου, Λευκωσία)


Κυριακή Παπαλεοντίου Δημητρίου
 

On Instagram @kyrastev