Ο λόγος που δεν βγαίνεις το ίδιο όμορφη στις selfies έχει επιστημονική εξήγηση

By Evelina Kyrasta Mar 11, 2018
Thumbnail

Πόσες φορές έχεις παραπονεθεί πως παρότι είσαι σε καλή ημέρα και το πρόσωπό σου λάμπει, το μακιγιάζ σου είναι τέλειο και η ευτυχία από το πρόσωπό σου δεν κρύβεται, η selfie που μόλις έβγαλες απεικονίζει έναν… άλλο εαυτό; 

Σίγουρα πολλές. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε παρατηρήσει πως οι selfie φωτογραφίες αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και σπανίως μας κολακεύουν. Ε λοιπόν, ήρθε η ώρα της δικαίωσης, καθώς όπως αποδείχτηκε –επιστημονικά μάλιστα- δεν φταίμε εμείς για το όχι και τόσο κολακευτικό αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με έρευνα των Rutgers Medican School και Stanford University που έχει δημοσιευτεί στο «JAMA Facial Plastic Surgery», η λάθος θέση του χεριού μας είναι αυτή που κάνει τη ζημιά, καθώς μόνο ένας τρόπος υπάρχει να τραβηχτεί selfie φωτογραφία χωρίς να παραμορφώσει το πρόσωπό μας. 

Ποιος είναι αυτός; Η λήψη από απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου! Κάτι πρακτικά αδύνατο, αν σκεφτούμε πως η μέση απόσταση μεταξύ τεντωμένου χεριού και προσώπου ανέρχεται στα 30 εκατοστά. 

Απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου προκαλεί τη λεγόμενη οπτική «καθρέφτη λούνα παρκ», η οποία σύμφωνα με τον Dr. Boris Paskhover –πλαστικό χειρουργό και επικεφαλής της έρευνας- κάνει τη μύτη μας να δείχνει 30 εκατοστά πιο πλατιά από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

«Για χρόνια, άκουγα ασθενείς και μέλη της οικογένειάς μου να λένε "Κοίτα τη μύτη μου, δείχνει τεράστια", όταν μου έδειχναν μία selfie. Γι’ αυτό αποφάσισαν να δημιουργήσω ένα μαθηματικό μοντέλο που σύγκρινε όλες τις διαστρεβλωτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι διαφορετικές γωνίες της κάμερας σε αντρικά και γυναικεία πρόσωπα», λέει ο ίδιος και συνεχίζει:

«Mία φωτογραφία που τραβήχτηκε από απόσταση 30 εκατοστών είχε ως αποτέλεσμα 30% αύξηση στη μύτη των αντρών και 29% στη μύτη των γυναικών».

Τι μας διδάσκει αυτή η έρευνα κορίτσια; Πρώτον, ότι δύσκολα η ομορφιά μας θα «κλειδωθεί» σε μια φωτογραφία και δεύτερον ότι αν αγαπάμε τις selfies αξίζει να επενδύσουμε σε ένα… selfie stick!
Ποτέ ξανά με παραμορφωμένο πρόσωπο λοιπόν…

On Instagram @kyrastev