Πώς ένα... ανύπαρκτο εστιατόριο στο Λονδίνο κατάφερε να κερδίσει διθυραμβικές κριτικές στο TripAdvisor;

By Evelina Kyrasta Dec 13, 2017
Thumbnail

«The Shed at Dulwich»: Το υπέροχο λονδρέζικο εστιατόριο με τις μοναδικές γεύσεις, την εκλεκτή πελατεία και τις διθυραμβικές κριτικές στο TripAdvisor στο οποίο για να φάει κανείς θα πρέπει να έχει κάνει… μήνες πριν κράτηση, αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή για ένα χλιδάτο δώρο επετείου.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως το εστιατόριο αυτό… δεν υπάρχει. Και κυριολεκτούμε. Θα το δείτε να φιγουράρει ανάμεσα στα hotspots της βρετανικής πρωτεύουσας, να το έχουν τιμήσει με τη θετική τους ψήφο και τα αποθεωτικά τους σχόλια εκατοντάδες επισκέπτες του TripAdvison και να αποτελεί πλέον ένα από τα διασημότερα στέκια του Λονδίνου, παρόλα αυτά όμως αν το ψάξεις θα διαπιστώσεις πως είναι άφαντο! 

Μάλιστα. Ξεγελάστηκαν όλοι. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βρετανός δημοσιογράφος Oobah Butler αποφάσισε να αποδείξει πως οι ιστοσελίδες κριτικής χώρων εστίασης και διασκέδασης δεν είναι τίποτα παραπάνω από μέσα που χειραγωγούνται στο λεπτό, αρκεί να έχεις ένα καλό πλάνο. Όπως φυσικά κάνουν χιλιάδες επιχειρήσεις που διαφημίζονται μέσω της συγκεκριμένης κατηγορίας ιστοσελίδας. 

Το σχέδιό του ήταν απλό: Θα χρησιμοποιούσε ένα catchy όνομα, ψεύτικο μενού -και λήψεις αυτού- και φωτογραφίες από την πίσω αυλή του σπιτιού του και θα έστηνε στο λεπτό μία επιχείρηση που θα αποδείκνυε πως το παν είναι το καλό και έξυπνο πρόμο. Η «φανταστική» του επιχείρηση ολοκληρώθηκε με το πάτημα ενός κουμπιού. Το εστιατόριο «The Shed at Dulwich» υπήρχε πλέον στο διαδίκτυο. 

Στην περιγραφή του ανέφερε πως πρόκειται για ένα εστιατόριο που δέχεται τους γευσιγνώστες και τους λάτρεις των gourmet πιάτων μόνο με κράτηση, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε «ιδιωτικά» και πλέον αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Όσο για τη διεύθυνση του; Το μοναδικό στοιχείο που αναφέρεται είναι πως βρίσκεται στο νότιο Λονδίνο.

Ο δαιμόνιoς δημοσιογράφος ζήτησε από μερικούς φίλους τους να μπουν και να γράψουν μερικές καλές κριτικές για το νέο του δημιούργημα και μέσα σε χρόνο – ρεκόρ (σε λιγότερο από έναν μήνα) κατάφερε να το κάνει το νέο hot spot του Λονδίνου! Οι κριτικές στο TripAdvisor διαδέχονταν η μία την άλλη, παρότι τα άτομα που τις έγραφαν δεν είχαν ποτέ επισκεφτεί το «The Shed at Dulwich» (που και να ήθελαν δηλαδή δεν θα μπορούσαν).

Αποτέλεσμα; Προμηθευτές και ιδιώτες κατέληξαν να… μαντεύουν τη διεύθυνσή του βάσει των σχολίων και καθημερινά να καταφτάνουν σε διάφορα σημεία του νότιου Λονδίνου δεκάδες δέματα με promo εταιρειών και… βιογραφικά σημειώματα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων.

Το καλύτερο όλων, όμως, δεν είναι αυτό.

Τι θα λέγατε αν μαθαίνετε πως το ανύπαρκτο «The Shed at Dulwich» είναι «κλεισμένο» από τις κρατήσεις για τις επόμενες έξι εβδομάδες;

Απίστευτο κι όμως αληθινό…

On Instagram @kyrastev