Σιένα: Η ατμοσφαιρική πόλη του Palio

By Evelina Kyrasta Mar 17, 2019

Η ατμοσφαιρική πόλη της Τοσκάνης είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους και χωρίζεται σε 17 γειτονιές.

Αρχικά οι γειτονιές αυτές δημιουργήθηκαν ως τάγματα για την άμυνα της πόλης και το πιο παράξενο είναι ότι καθεμία πήρε το όνομα της από ένα ζώο ή αντικείμενο.

Το ιστορικό της κέντρο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και όχι άδικά, αφού ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε εκεί για πάντα αφήνοντας τα κτίρια ανέπαφα στο πέρασμα του.

Σήμερα η Σιένα αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς της Ιταλίας και οι λόγοι αποδεικνύονται αρκετοί.

Στην πανέμορφη κεντρική πλατεία, Piazza del Campo, διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο (2 Ιουλίου και 16 Αυγούστου) μία παραδοσιακή μεσαιωνική ιπποδρομία, το Palio, κατά το οποίο οι δέκα από τις δεκαεπτά γειτονιές διαγωνίζονται για ένα πανό με την εικόνα της Παναγίας.

Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις 90 δευτερόλεπτα, όμως οι κάτοικοι της προετοιμάζονται για μεγάλο διάστημα. Ακόμη μεγαλύτερο δε, το πλήθος που την παρακολουθεί.

Next stop… ο επιβλητικός καθεδρικός Ναός - Duomo di Siena – του 13ου αιώνα.

Χιλιάδες τουρίστες τον επισκέπτονται κάθε τόσο για να θαυμάσουν από κοντά την αρχιτεκτονική και το εσωτερικό του, στο οποίο κυριαρχεί το λευκό και το μαύρο μάρμαρο. Την παράσταση κλέβουν, βέβαια, τα βιτρό και τα έργα τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου και του Ντονατέλο.

Τώρα, σε ότι αφορά στις γεύσεις που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

 Η γνωστή ribollita, που μοιάζει με τη δική μας παραδοσιακή φασολάδα (αλλά περιέχει και ελιές) και η pappa al pomodoro, μία ντοματόσουπα με αρωματικά είναι από τα πιο γνωστά της πιάτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλα.  Η bistecca alla fiorentina και τα pici (ζυμαρικά), αποτελούν εξίσου καλές επιλογές.

 

 

Για το τέλος μην παραλείψεις ένα αρωματικά τιραμισού.

Και αν νομίζεις πως θα φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τα φημισμένα τοπικά κρασιά, ξανασκέψου το, γιατί συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου.

Όσο για τη διαμονή, το ύφος των ξενοδοχείων λίγο πολύ είναι το ίδιο με τα περισσότερα να έχουν πολύ προσιτές τιμές.

Παρ΄όλ΄αυτά αν δε θες να διανυκτερεύσεις στη Σιένα, γιατί θεωρείς πως μία μονοήμερη εκδρομή είναι αρκετή, οι επιλογές της Τοσκάνης είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικές.

 

Γύρισε την παραπάνω gallery, για να πάρεις μία ιδέα!

 

 

 

On Instagram @kyrastev