Αυτή είναι η «Φωτογραφία της χρονιάς» - Η μικρή Γιανέλα από την Ονδούρα που κλαίει στα σύνορα

By Evelina Kyrasta Apr 12, 2019
Thumbnail

Η φωτογραφία που κέρδισε χθες το βραβείο World Press Photo για τη φωτογραφία της χρονιάς είναι ένα κλικ μπουνιά στο στομάχι που απαθανάτισε τον κόσμο που φτιάξαμε και που πρέπει να αλλάξουμε επειγόντως.

Στο συγκλονιστικό στιγμιότυπο βλέπουμε μια μικρούλα από την Ονδούρα που λέγεται Γιανέλα η οποία σπαράζει στο κλάμα ενόσω η μητέρα της υποβάλλεται σε σωματικό έλεγχο από την αμερικανική συνοριοφυλακή.

H φωτογραφία που τράβηξε τον Ιούνιο του 2018 ο Τζον Μουρ, του πρακτορείου Getty και απεικονίζει την Σάντρα Σάντσες με την κόρη της αφού πέρασαν παράνομα τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Οι κριτές υπογράμμισαν ότι το στιγμιότυπο αυτό, που έκανε τον γύρο όλου του κόσμου, αντανακλά «μια βία άλλου τύπου»: «ψυχολογική».

Μετά το κύμα κατακραυγής που προκάλεσε αυτή η φωτογραφία, η υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η Γιανέλα και η μητέρα της δεν συγκαταλέγονταν στους χιλιάδες μετανάστες που διαχωρίστηκαν μετά την έλευσή τους οικογενειακώς στις ΗΠΑ.

Παρ' όλ' αυτά, «η γενικευμένη αγανάκτηση εναντίον αυτής της αμφιλεγόμενης πρακτικής οδήγησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει την πολιτική του τον περασμένο Ιούνιο», σημείωσαν οι κριτές που απονέμουν τα βραβεία World Press Photo στο Άμστερνταμ.

On Instagram @kyrastev