Ενδοοικογενειακή βία: «Κόψε τα μαλλιά μου ακόμη πιο κοντά, να μην μπορεί κανείς να μου τα τραβήξει»

By Evelina Kyrasta Feb 21, 2019
Thumbnail

Ένα από τα πιο δυνατά βίντεο ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία γυρίστηκε μέσα σε ένα κομμωτήριο, σε έναν χώρο που οι γυναίκες πάνε να χαλαρώσουν και να ανανεωθούν. Η πρωταγωνίστρια πήγε για να βρει τρόπο να προστατευθεί.

Μια γυναίκα με πλούσια και πολύ λαμπερή κόμη μπαίνει σε ένα κομμωτήριο. Όταν έρχεται η σειρά της να κάτσει στην καρέκλα η κομμώτρια αφού θαυμάσει τα μαλλιά της, τη ρωτάει τι θα κάνουν κι εκείνη απαντάει «Κόψ’τα κοντά». Η κομμώτρια κόβει λίγο. «Κόψ’τα πιο κοντά», «Κι άλλο;». Κόβει. «Τώρα είναι εντάξει;» ρωτάει. «Κόψ’τα πιο κοντά».

Το μήκος μειώνεται και ο βαθύς πόνος στα μάτια της μεγαλώνει. «Τώρα είναι καλά;» ρωτάει ξανά η κομμώτρια. «Κόψ’τα ακόμη πιο κοντά, ώστε να μην μπορεί κανένας να μου τα τραβήξει», απαντάει εκείνη.

 

 

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, παγκοσμίως. Μπορεί να έχει πολλές εκφάνσεις: λεκτική, ψυχολογική, συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική και οικονομική βία.

Η κακοποίηση είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφορών, που εξασκείται για να διατηρείται εξουσία και έλεγχος πάνω σε έναν/μια σύντροφο. Αυτές οι συμπεριφορές οι οποίες βλάπτουν σωματικά, διεγείρουν φόβο, εμποδίζουν έναν/μια σύντροφο από το να κάνει αυτό που επιθυμεί ή τον/την εξαναγκάζει να συμπεριφέρεται με τρόπους που δε θέλει.

Στην Κύπρο, Η ΣΠΑΒΟ εδώ και χρόνια βρίσκεται στον πλευρό των θυμάτων και φροντίζει να τα στηρίξει. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Τηλεφωνική γραμμή: 1440

On Instagram @kyrastev