Παναγία των Παρισίων: Εικόνες - σοκ από τον ναό μετά τη φωτιά

By Evelina Kyrasta Apr 16, 2019

Η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων τέθηκε υπό έλεγχο σήμερα το πρωί.

Οι φωτογραφίες τόσο χθες το βράδυ όσο και σήμερα το πρωί είναι ενδεικτικές της τεράστιας καταστροφής.

Όλη τη νύχτα, οι πυροσβέστες επιχειρούσαν στον ιστορικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας, προσπαθώντας να περιορίσουν τις φλόγες που κατέκαψαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του πανύψηλου βέλους (ύψους 92 μέτρων).

Χάρη στις ολονύκτιες προσπάθειες των 500 πυροσβεστών, το κυρίως οικοδόμημα του μεσαιωνικού ναού διασώθηκε από την ολοκληρωτική καταστροφή. Τα περισσότερα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί από το ναό στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και επίσης γλίτωσαν από την πυρκαγιά.

Στο κορυφαίο έργο της ρομαντικής λογοτεχνίας και ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα όλων των εποχών, την "Παναγία των Παρισίων", ο συγγραφέας Βίκτορ Ουγκώ περιγράφει μια φωτιά που εκδηλώνεται στο ιστορικό μνημείο του καθεδρικού ναού της Notre Dame, όπως ακριβώς έγινε και με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα.

Σε ένα σημείο του βιβλίου του «Η Παναγία των Παρισίων», ο συγγραφέας Βίκτορ Ουγκώ γράφει: «Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο πιο ψηλό μέρος της εκκλησίας. Αυτό που έβλεπαν ήταν κάτι συγκλονιστικό. Μια μεγάλη φλόγα υψωνόταν ανάμεσα στους δυο πύργους με ανεμοστρόβιλους και σπινθήρες, μια τεράστια και ανεξέλεγκτη φλόγα η οποία πότε φαινόταν και πότε χανόταν από τον πυκνό καπνό», έγραφε χαρακτηριστικά.

On Instagram @kyrastev