Φουσκωμένη κοιλιά; Σου έχουμε τους 5 βασικούς λόγους

Λίγο η πίεση της καθημερινότητας, λίγο η κακή διατροφή και λίγο το άγχος, όλα συμβάλλουν στην κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα να νιώθεις συνεχώς φουσκωμένη.  Η “τεντωμένη” κοιλιά συνοδεύεται με πόνο και ο πόνος με αμηχανία. 

Ποιος είναι άραγε ο λόγος που σου συμβαίνει εσένα και τι θα μπορούσε να σε βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα και να νιώσεις καλύτερα;  

1.    Σε ενοχλούν τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια;

Μερικά λαχανικά είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια με αποτέλεσμα να προκαλούν τυμπανισμό μετά από την κατανάλωση τους. Περιόρισε λοιπόν, την κατανάλωση των εξής: 

●    Φασόλια

●    Κρεμμύδι

●    Μπρόκολο

●    Κουνουπίδι

●    Λάχανο (κραμπί)

●    Λαχανάκια Βρυξελλών

 

Αυτά τα λαχανικά θα πρέπει να τα αποφεύγεις, ωστόσο μην ξεχνάς τον κανόνα του «5 a day» για τα φρούτα και τα λαχανικά.

2.    Μήπως ταλαιπωρείσαι με δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να καταπολεμηθεί σε συνδυασμό με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, την κατανάλωση ανάλογης ποσότητας υγρών και με τακτική (όχι έντονη) άσκηση. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου προκαλώντας περισταλτικές κινήσεις στο έντερο ώστε να απομακρυνθούν "οι ακαθαρσίες του οργανισμού" πιο εύκολα. Προσοχή όμως με την κατανάλωση τους να μην σου γυρίσει boomerang διότι η ανεπαρκείς πρόσληψη νερού μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.   

3.    Καταπίνεις αέρα;

Η κατάποση αέρα προκαλεί φούσκωμα, πως θα μπορούσες να τον αποφύγεις; Καταρχήν σταμάτα να μιλάς καθώς μασάς, κατανάλωνε το φαγητό σου με ηρεμία, σε καθιστή θέση, μασώντας αργά και καλά το φαγητό σου με κλειστό στόμα. Επίσης, απέφευγε να καταναλώνεις ανθρακούχα ποτά και να μασάς τσίχλα.

4.    Μήπως έχεις κάποια τροφική δυσανεξία;

Η δυσανεξία σ’ ένα τρόφιμο προκαλεί φουσκώματα γι’ αυτό αν δεν γνωρίζεις αν έχεις, κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων και ποτών για μερικές βδομάδες καταγράφοντας και παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του οργανισμού σου σε σχέση με αυτά που καταναλώνεις. Μην αποκλίσεις οποιοδήποτε τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων χωρίς τη συμβουλή του γιατρού ή του κλινικού διαιτολόγου σου. 

5.    Μήπως έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το φούσκωμα είναι ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα άτομα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αν ταλαιπωρείσαι από αυτό το σύνδρομο πρέπει να «ανακαλύψεις» τα τρόφιμα που σε ενοχλούν με το ημερολόγιο καταγραφής τροφής και συμπτωμάτων. Παράλληλα έχε κατά νου ότι πρέπει να προσέξεις όλα τα παραπάνω σημεία που αναφέρθηκαν.  

Tip Διαιτολόγου: Ένταξε στην καθημερινότητα σου περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Προσπάθησε να ακολουθείς ένα πρόγραμμα εκγύμνασης 3 – 4 φορές την εβδομάδα για 20 – 30 λεπτά ελαφριάς άσκησης.  Η γυμναστική σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή θα σε βοηθήσουν ώστε να νιώσεις καλύτερα. Μόνο να θυμάσαι ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Με λίγα λόγια ο αποκλεισμός τροφίμων γίνεται με βάση των τροφών που πιθανών να προκαλούν ενόχληση στον καθένα ξεχωριστά.

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, R.D., MSc

CHANGE EAT – Clinical Dietitians & Associates

Τηλ. 77 77 77 51

www.changeeat.com.cy