Χτυπάει το ξυπνητήρι και εύχεσαι να είχες ακόμα 3 ώρες ύπνο; Μήπως σου λείπει κάτι; 

By Evelina Kyrasta Feb 01, 2018
Thumbnail

Έρχεται η Δευτέρα και νιώθεις ότι χρειάζεσαι μια επιπλέον μέρα μεταξύ του Σαββάτου και της Κυριακής; Νιώθεις αδυναμία, ζαλάδα, κόπωση; 

 

Μήπως σου λείπει κάτι;  Αυτά τα τέσσερα βασικά θρεπτικά συστατικά βοηθούν να καταπολεμηθεί η κούραση, βελτιώνουν τις αντοχές σου στην άσκηση και καταπολεμούν τις ασθένειες.

 

1.    Ασβέστιο. Είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Οι ενήλικες χρειάζονται 700 mg την ημέρα. Το ασβέστιο, εκτός από τα γαλακτοκο μικά βρίσκεται επίσης στα αμύγδαλα, το μπρόκολο, τις σαρδέλες με τα οστά, το tofu και τα φασόλια σόγιας.

 

2.    Μαγνήσιο. Η έλλειψη του προκαλεί απώλεια όρεξης, κόπωση, αδυναμία, ναυτία, έμετο και σε σοβαρές ανεπάρκειες, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, κράμπες, αλλαγές προσωπικότητας και άλλα. Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα φύλλα όπως το σπανάκι, τα όσπρια, τα καρύδια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν τις καλύτερες πηγές.  Η ποσότητα μαγνησίου που χρειάζεσαι είναι: 300 mg την ημέρα για άνδρες (19-64 ετών) και 270 mg την ημέρα για γυναίκες (19-64 ετών).

 

3.    Κάλιο. Η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, αδύναμους μυς και μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι ενήλικες (19-64 ετών) χρειάζονται 3500 mg καλίου την ημέρα. Αν και οι περισσότεροι από εμάς συνδέουν το κάλιο με μόνο τις μπανάνες, άλλα τρόφιμα όπως φυλλώδη χόρτα, πατάτες, τα όσπρια και ο σολομός περιέχουν πολύ περισσότερα. 

 

4.    Βιταμίνη Β12. Η αναιμία, η κόπωση, η αδυναμία, η δυσκοιλιότητα, η απώλεια της όρεξης και η απώλεια βάρους είναι όλα ενδείξεις ανεπάρκειας Β12, η ​​οποία γίνεται πιο συνηθισμένη καθώς μεγαλώνουμε. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν: το κρέας, ο σολομός, ο γάδος, το γάλα, το τυρί, τα αυγά και μερικά δημητριακά πρωινού ενισχυμένα με Β12. Οι ενήλικες (19-64 ετών) χρειάζονται περίπου 1,5mcg την ημέρα βιταμίνης Β12. Εάν καταναλώνεις κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα, θα λαμβάνεις αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β12 από τη διατροφή σου. Αλλά καθώς η βιταμίνη Β12 δεν βρίσκεται σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, οι αυστηρά χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κάποια έλλειψη.

 

 

Tip Διαιτολόγου: Τα τρόφιμα είναι τα μόνα που παρέχουν τον κατάλληλο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα. Είναι εύκολο να πάρεις υπερβολική ποσότητα από ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό σε ένα συμπλήρωμα, και κάποια μπορεί να είναι επιβλαβή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να τα χρειάζονται, αλλά αυτή η απόφαση πρέπει να γίνει με το γιατρό σου. 

 

Χαρά Μαλιώτη, MNutr, R.D., MSc

 

On Instagram @kyrastev