Καλημέρα και τα φώτα: Οι λουκουμάδες πόσες θερμίδες μας προσφέρουν;

Σάββατο, Ιανουάριος 5, 2019 - 10:15

Έχουν τελειώσει σχεδόν όλες οι γιορτές των Χριστουγέννων και έχουμε μείνει με την τελευταία, τη γιορτή των Φώτων. Εκτός του ότι έρχεται η ώρα που συνειδητοποιείς ότι πρέπει να μπεις πίσω στη ρουτίνα της δουλειάς και της διατροφής, θυμάσαι ότι παραδοσιακά στην Κύπρο έχουμε το έθιμο των λουκουμάδων τα Φώτα.  Παραδοσιακά την ημέρα των Φώτων φτιάχνουν λουκουμάδες και μετά τους ρίχνουν στις στέγες των σπιτιών για να φάνε οι «καλικάντζαροι» και να φύγουν. Για το καλό της χρονιάς δεν θα φας και φέτος σκέφτεσαι;

Αναρωτιέσαι όμως πόσες θερμίδες μπορεί να έχουν και πόσους δικαιούσαι να φας; Αφού είναι μικροί λες δεν πρέπει να είναι πολλές!

Να δούμε αναλυτικότερα πόσες θερμίδες είναι και από που προέρχονται αυτές οι θερμίδες.  Καταρχάς, οι λουκουμάδες είναι φτιαγμένοι από αλεύρι, κορνφλάουρ, μαγιά, αλάτι, μέλι, ζάχαρη, λάδι και κανέλα. Οι υψηλές θερμίδες προέρχονται κυρίως από το λάδι που χρησιμοποιείτε για το τηγάνισμα και κάποτε το διπλό τηγάνισμα για να γίνουν επιπλέον τραγανοί και η ζάχαρη και το μέλι για το σιρόπι που περιχύνετε μετά. Στις μέρες μας υπάρχουν βέβαια και διάφορες εκδοχές όπως με σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς, με κρέμα, με παγωτό που αυξάνουν περισσότερο το θερμιδικό φορτίο. 

Ανά 100γρ δηλαδή περιέχουν: 

• Θερμίδες 330 kcal

• Συνολικό λίπος 4γρ

• Κορεσμένο Λίπος 2 γρ

• Συνολικοί υδατάνθρακες 68γρ

• Διαιτητικές ίνες 2γρ

• Ζάχαρα 30γρ

• Πρωτεΐνη 6γρ

Τα συνολικά σάκχαρα που περιέχουν είναι πάνω από 22,5γρ ανά 100 γρ άρα θεωρούνται υψηλά σε ζάχαρη. Είναι μέτριοι σε συνολικά λιπαρά και κορεσμένα (κακά λιπαρά). 

Κάθε λουκουμάς (περίπου 28-30γρ) περιέχει περίπου 70-90 θερμίδες. Άρα αν υπολογίσεις ότι τρως 5-6 μόνο την ώρα που τους φτιάχνεις για δοκιμή αυτό ισοδυναμεί με ένα γεύμα!

 

Tip Διαιτολόγου: Αν έχεις παραφάει στις γιορτές ή προσέχεις τις θερμίδες που καταναλώνεις αρκέσου στους 2-3 μικρούς λουκουμάδες με μέλι και κανέλα και συνόδεψε τους με ένα ρόφημα.  

 

Χαρά Μαλιώτη, MNutr, R.D., MSc

 

instagram @lime_and_life

JACQUEMUS...
“LE COUP DE SOLEIL”...
10 YEARS ANNIVERSARY SHOW!

#lavender #provence #fashionshow #jacquemus #creativity #fashion Honey & Beet Frozen Yogurt...
#dayoff #healthyrecipes #bestrecipes #njoy Life is better by the pool...
Happy Weekend!! #frinally #friday #mode #refreshyourself Happy Mondays + Breakfast Combos!

#mondaymorning #breakfastinspo #healthyrecipes #nutritious #granola #yogurt Of all the gifts that life has to offer, a loving mother is the greatest of them all!
Happy Mother’s Day...
#mothersday #love #affection #angelsonearth