Το μυστικό είναι στο μάσημα: Φάε την ίδια ποσότητα φαγητού, λάβε λιγότερες θερμίδες

Δευτέρα, Ιούνιος 4, 2018 - 09:15

Είσαι σίγουρη ότι η επιστήμη εγκρίνει τον τρόπο που… μασάς; «Τι διαφορά έχει το μάσημα ενός ανθρώπου από αυτό κάποιου άλλου;», θα αναρωτηθεί κανείς. Να που, όμως, από το μάσημά μας εξαρτάται το πόσες θερμίδες θα λάβουμε τελικά.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol, η οποία αναλύοντας τα στοιχεία δύο ομάδων εθελοντών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αργό μάσημα μπορεί να μας βοηθήσει να προσλάβουμε σαφώς λιγότερες θερμίδες. Οι ειδικοί, θεωρούν ότι το να μασάμε αργά και όχι λαίμαργα είναι το κλειδί στην απώλεια κιλών και τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. 

Από τη μία μεριά, η αμυλάση, το ένζυμο του σάλιου- διασπά καλύτερα το άμυλο σε απλά σάκχαρα όσο πιο πολλές φορές μασάμε την τροφή μέσα στη στοματική μας κοιλότητα, με τον ίδιο τρόπο που η λιπάση βοηθά στη διάσπαση των τριγλυκεριδίων. 

Από την άλλη, η ορμόνη που μεταφέρει το μήνυμα της πληρότητας στον εγκέφαλο, η γκρελίνη, χρειάζεται 20 περίπου λεπτά να φέρει εις πέρας την αποστολή της, πράγμα του σημαίνει ότι όσο πιο αργά μασάμε, τόσο λιγότερη τροφή θα καταναλώσουμε, συνεπώς τόσο λιγότερες θερμίδες θα προσλάβουμε!

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα πρέπει να μασάμε κάθε μπουκιά 35 φορές πριν την καταπιούμε. Συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν όταν παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που μασούσαν το φαγητό τους 35 φορές, προσέλαβαν 12% λιγότερες θερμίδες από εκείνους που τη μάσησαν 10 φορές.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που προέκυψε από τη συγκεκριμένη έρευνα, είναι ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στις μαλακές τροφές, οι οποίες μας «ξεγελούν» και μας οδηγούν να μην τις μασάμε όσα θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να γλιτώσουμε θερμίδες.   

Καλό μάσημα, λοιπόν, κορίτσια. Ακόμα και στον πουρέ! 

instagram @lime_and_life

Life is better by the pool...
Happy Weekend!! #frinally #friday #mode #refreshyourself Happy Mondays + Breakfast Combos!

#mondaymorning #breakfastinspo #healthyrecipes #nutritious #granola #yogurt Of all the gifts that life has to offer, a loving mother is the greatest of them all!
Happy Mother’s Day...
#mothersday #love #affection #angelsonearth May we borrow your umbrella?
And your dress please...
Oh! And the rest of your outfits as well...
Thank you! 
#ladygaga #metgala #met2019 #thecamp #camp #outfits #fashion There’s always something good coming!
Call it... Summer!
#summermood #weekend #njoy #sea #sun #chill