Να φάω από το cheese platter στα γιορτινά τραπέζια;

By Evelina Kyrasta Dec 24, 2017
Thumbnail

Το τυρί είναι ένα από τα πιο συχνά τρόφιμα που βρίσκουμε σε όλα τα σπίτια και ειδικά τις γιορτινές μέρες. Συχνά το τυρί μπαίνει στη διατροφή είτε ως πρωινό, είτε ως σνακ αλλά ακόμη και το βράδυ ως συνοδευτικό με αλκοολούχα ποτά σε κάποια έξοδο. Το τυρί αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης. Τα τυριά περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α , βιταμίνη D , φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 

Στις μέρες μας υπάρχουν πάρα πολλά είδη τυριών, ανάμεσα τους και κάποια πιο παραδοσιακά.

Αναμφίβολα ένα από τα πιο γρήγορα γεύματα που τρως είναι ένα ζεστό ή και κρύο σάντουιτς. Με τα τυριά όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν ακολουθείς διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες, έτσι πρέπει πάντοτε να έχεις και ένα μέτρο.  Τα κίτρινα τυριά είναι η πιο συχνή επιλογή, ενώ υπάρχουν και τα λευκά τυριά.

Τα πιο συχνά ΄κίτρινα τυριά’

•    Τσένταρ

•    Κασέρι 

•    Εμενταλ 

•    Γκούντα 

•    Ένταμ 

•    Παρμεζάνα 

Εάν προσέχεις τα λιπαρά που καταναλώνεις λόγο βάρους ή για λόγους υγείας όπως για παράδειγμα υψηλή χοληστερόλη η/και ψηλή πίεση μην ξεχνάς ότι τα πιο πολλά τυριά περιέχουν 30% λιπαρά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αλλά και θερμίδες.

Καλύτερα στην διατροφή σου να προτιμήσεις πιο συχνά να τρως λευκά τυριά όπως το:

•    Cottage cheese

•    Κρεμώδες τυρί 

•    Μυζήθρα/ Αναρή

Λευκά τυριά είναι επίσης η μοζαρέλλα, το χαλούμι και η φέτα. Μπορείς να επιλέξεις ένα από αυτά εκτός από τα παραδοσιακά στον ορό. Προτίμησε αυτά που είναι συσκευασμένα με μειωμένα λιπαρά ή/και αλάτι.

Tip Διαιτολόγου : Πρόσεξε τα τυριά ειδικά σε περίοδο όπου καταναλώνεις και αρκετό αλκοόλ όπως τα Χριστούγεννα. Έχοντας τυρί, αλκοόλ και καλή παρέα, άθελα σου μπορεί να ξεφύγεις στην  ποσότητα και καταναλώσεις πολλές θερμίδες. Καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να μην ξεπερνάς την μια φέτα τυρί (30γρ) καθημερινά. Εάν το τυρί βρίσκεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να προσφέρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Προτίμησε να τρως τυριά με μειωμένα λιπαρά, αφού πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία.

 

 

Niki Rostandi

Clinical Nutritionist

Tel:99369710

Nicosia: 273 B-C Arxiepiskopou Makariou, 2311 Cyprus

Paphos:3 Georgiou Stylianou, mezonet 2,8021

On Instagram @kyrastev