Νευρική ορθορεξία: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ψυχική διαταραχή που απειλεί τους χορτοφάγους

By Evelina Kyrasta May 23, 2019
Thumbnail

Πολλές είναι οι διατροφικές διαταραχές που έχουν απασχολήσει όλα αυτά τα χρόνια γιατρούς και ψυχολόγους. Από τη βουλιμία στη νευρική ανορεξία, εκατομμύρια άνθρωποι –κυρίως γυναίκες έχουν διαγνωστεί με προβλήματα που σχετίζονται με τον συνδυασμό διατροφικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Μία λιγότερο γνωστή διαταραχή στον κόσμο του ευ ζην είναι η λεγόμενη νευρική ορθορεξία. Μια διαταραχή εξαιρετικά δύσκολη στην αναγνώρισή της η οποία συναντάται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στους φανατικούς vegetarian οι οποίοι έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους τα αυγά και το κρέας, ωστόσο εξακολουθούν να λένε «ναι» στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η νευρική ορθορεξία σχετίζεται με την εμμονή με την «καθαρή» διατροφή που απαιτεί αυστηρή επιλογή και προετοιμασία γευμάτων ώστε αυτά να μην περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να επιβαρύνουν τον οργανισμό. Και βάση έρευνας του Πανεπιστημίου του York η οποία δημοσιεύεται στο «Appetite», αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι δυσκολίας διαχείρισης της ψυχικής υγείας.

Οι διατροφολόγοι απαντούν: Πόσα γλυκά την ημέρα επιτρέπεται να τρώμε;

Λέγεται, μάλιστα, πως όσοι έχουν κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει διατροφικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι και με τη συγκεκριμένη. Στην «επικίνδυνη» κατηγορία να νοσήσουν είναι και όσοι ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, εκείνοι που βασανίζονται από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές αλλά και τα άτομα με εμμονή με την εικόνα του σώματός τους.

«Τα ευρήματά μας ρίχνουν επιπλέον φως στο ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους παρόχους υγείας να αναγνωρίσουν τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια και να τους παράσχουν την κατάλληλη θεραπεία», αναφέρει η επί κεφαλής της έρευνας Dr. Jennifer Mills και συνεχίζει:

«Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος αυτών των ευρημάτων είναι ότι θα βοηθήσουν τους παράγοντες υγειονομικής περίθαλψης καθώς και τους πολίτες να αναγνωρίσουν ότι η λεγόμενη υγιεινή διατροφή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ανθυγιεινή. Μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό ή να κάνει πολύ δύσκολη την κοινωνικοποίηση με ανθρώπους σε θέματα που περιλαμβάνουν φαγητό. Μπορεί επίσης να είναι ακριβό και χρονοβόρο».

Θέλεις να χάσεις βάρος; Πες όχι σε αυτή τη συνήθεια κατά τη διάρκεια του φαγητού

Δυστυχώς, λόγω έλλειψης σαφών κριτηρίων που μπορούν να καθορίσουν αν κάποιος πάσχει πράγματι από νευρική ορθορεξία, δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τα ποσοστά εμφάνισής της στη χώρα μας.

 

On Instagram @kyrastev