Οι 3 μεγαλύτεροι μύθοι για τις θερμίδες

By Evelina Kyrasta Nov 22, 2017
Thumbnail

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους είναι μόνο η μείωση θερμίδων. Λιγότερες θερμίδες ισοδυναμεί πάντα με περισσότερη απώλεια, σωστά; Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά..Αποφασίσαμε να εξετάσουμε προσεκτικά το θέμα και θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τους τρεις μεγαλύτερους μύθους για τις θερμίδες και την απώλεια βάρους.

 

Back to basics.. Το ενεργειακό περιεχόμενο των τροφίμων μετριέται σε θερμίδες. Οι θερμίδες είναι συνήθως η πρώτη πληροφορία που θα εντοπίσεις στη διατροφική ετικέτα των συσκευασμένων τροφίμων. Μια θερμίδα είναι στην πραγματικότητα μια μονάδα ενέργειας, εργασίας και θερμότητας. Το σώμα μας χρειάζεται αυτή την ενέργεια για να διατηρήσει τις καθημερινές σωματικές λειτουργίες. Η απώλεια βάρους, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι μόνο η καταμέτρηση θερμίδων. 

 

Μύθος 1: Λιγότερες θερμίδες συνεπάγεται με περισσότερη απώλεια! Less is more σωστά;

 

Αν καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από ό, τι καις (θερμιδικό έλλειμμα), φυσικά θα χάσεις βάρος. Αλλά υπάρχουν και όρια σε αυτό! Αν θέλεις να χάσεις βάρος με υγιεινό τρόπο, τότε θα πρέπει να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις κατά 500 και 600 θερμίδες την ημέρα. Δεν πρέπει να είναι πολύ περισσότερο απ’ αυτό για εκτεταμένη χρονική περίοδο. Εάν περιορίσεις σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα σου θα βρίσκεται σε κατάσταση «πείνας». Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου θα μειώσει τις δαπάνες θερμίδων και θα αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε θερμίδα που μπορεί να πάρει. Τι συμβαίνει λοιπόν; Εάν επιστρέψεις στην κατανάλωση της κανονικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, θα αυξηθεί το βάρος σου. Αυτό είναι το λεγόμενο φαινόμενο yo-yo.

 

 

Μύθος 2: Όλες οι θερμίδες είναι οι ίδιες.

 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να φάνε οτιδήποτε θέλουν, εφόσον δεν καταναλώνουν περισσότερο από ένα ορισμένο ποσό θερμίδων την ημέρα. Αλλά αυτό που ξεχνούν είναι ότι η ποιότητα των θερμίδων μετράει επίσης. Θα μπορούσες να καταναλώνεις καθημερινά μπιφτέκια, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά και πιθανότατα να μην αυξηθεί το βάρος σου αν τηρήσεις τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Αλλά σίγουρα δεν θα είσαι υγιής! Η χοληστερόλη σου θα είναι υψηλή, θα βρίσκεσαισε  αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και θα αισθάνεσαι ότι δεν έχεις ενέργεια. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες, ποικιλία φρούτων και λαχανικών, πολύτιμη πρωτεΐνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα. 

 

 

Μύθος 3: Είναι σημαντικό τι ώρα καταναλώνεις τις θερμίδες.

 

Το σώμα σου δεν το νοιάζει αν καταναλώνεις τις θερμίδες το μεσημέρι ή το βράδυ. Παρ 'όλα αυτά, ένα ελαφρύ γεύμα το βράδυ είναι συχνά καλύτερο για την απώλεια βάρους επειδή έχουμε την τάση να χαλαρώνουμε στον καναπέ και να μειώνουμε τις ενεργειακές δαπάνες. Έτσι το σώμα δεν χρειάζεται αυτές τις μεγάλες ποσότητες ενέργειας το βράδυ.

 

 

Tip Διαιτολόγου: Αν θέλεις να χάσεις βάρος, η μέτρηση των θερμίδων μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά επίσης σημαντικό είναι να κοιτάξεις από που προέρχονται αυτές οι θερμίδες. Μια απλή εφαρμογή στο κινητό σου που μετράει θερμίδες και μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεΐνη) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα) θα ήταν χρήσιμο εργαλείο για απώλεια βάρους. 

 

 

 

 

Χαρά Μαλιώτη, MNutr, R.D., MSc

Tel: 22256006

www.projecthealth.com.cy

On Instagram @kyrastev