Ποιο είναι πράγματι το ιδανικό πρωινό για τα παιδιά;

By Evelina Kyrasta Jan 20, 2019
Thumbnail

«Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας». Τη φράση αυτή την ακούμε από παιδιά και μόνο όταν κάποιες από εμάς γίναμε μητέρες καταλάβαμε πραγματικά τη σημασία της.

Πράγματι, το πρωινό γεύμα είναι το κλειδί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, αφού αποτελεί το πρώτο «γέμισμα» των μπαταριών μας προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην απαιτητική καθημερινότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραλείπεται όσο φορτωμένο κι αν είναι το πρόγραμμά μας. Ένας καφές ή μια πορτοκαλάδα δεν αρκούν, με τους ειδικούς να τονίζουν πως το πρώτο γεύμα της ημέρας επιβάλλεται να είναι πλουσιότατο.

Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση των παιδιών;

Ποια τροφή θεωρείται ιδανική για τις ανάγκες τους και τι θα μας πρότεινε ένας έμπειρος παιδίατρος ως το καλύτερο πρωινό γεύμα για να ξεκινούν δυναμικά την ημέρα τους;

Η επιστήμη έχει την απάντηση. Μια απάντηση που δεν μας ξαφνιάζει καθόλου. Νέα αμερικανική έρευνα κατέληξε στο ο συμπέρασμα πως η καλύτερη τροφή για πρωινό των παιδιών δεν είναι άλλη από το αβγό! Κι αυτό διότι θεωρείται ένα πλήρες γεύμα που «βομβαρδίζει» τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: Σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο, βιταμίνες Α και Β12 και πολλά ακόμα στοιχεία.

 

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κρατά το παιδί χορτάτο για περισσότερες ώρες, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπαίνει στο πειρασμό του τσιμπολογήματος που ευθύνεται για τη σταδιακή αύξηση του βάρους του.

Παράλληλα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό αλλά και τις εγκεφαλικές λειτουργίες, βοηθώντας τους μαθητές να είναι πιο αποδοτικοί στο σχολείο.

Σε κάθε περίπτωση, οι διατροφολόγοι συμφωνούν πως πρόκειται για μία σαφώς καλύτερη επιλογή πρωινού σε σχέση με τα δημητριακά και το γάλα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι καλό να υπάρχουν εναλλαγές στο διατροφικό πλάνο.

On Instagram @kyrastev