Τι κάνει την τομάτα μοναδικό αντικαρκινικό λαχανικό; Ωμή ή μαγειρεμένη ωφελεί;

Πέμπτη, Ιούλιος 11, 2019 - 08:00

Φρούτο ή λαχανικό; Λαχανικό ή φρούτο;

Η ντομάτα από βοτανολογικής άποψης θεωρείται φρούτο, παρόλα αυτά το 1893 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι είναι λαχανικό και αυτό γιατί οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά από αυτό. 

Υπάρχουν περισσότερες από 12.000 ποικιλίες ντομάτας σε όλο τον κόσμο και αυτό γιατί οι ποσοτικές και ποιοτικές απαιτήσεις των καταναλωτών αυξάνονται συνεχώς. 

 

Γιατί προσφέρει “υγεία”; 

Η ντομάτα είναι πολυτιμότερη από όσο νομίζουμε! Πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου και μαγγανίου.

Εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η περιεκτικότητα της σε λυκοπένιο!

Το λυκοπένιο είναι μία φυτική χρωστική ένωση που έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών. Ως αντιοξειδωτικό έχει την ικανότητα να εμποδίζει και να εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου.

Η κατανάλωση ντομάτας ή των προϊόντων ντομάτας έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου όπως καρκίνο του προστάτη, πνεύμονα, στομάχου, μαστού, ενδομητρίου και του παγκρέατος.

Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση της ντομάτας έχει προστατευτική δράση μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος λόγω της περιεκτικότητας της σε κάλιο, βιταμίνη Β6, νιασίνη και φολικού οξέος.

Η υψηλότερη συγκέντρωση του λυκοπενίου βρίσκεται στη φλούδα της ντομάτας. Επομένως, προτιμήστε τη σπιτική σάλτσα ντομάτας όπου θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρος ο καρπός. Να θυμάσαι πως όσο πιο φρέσκα είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει.

Για να πετύχεις καλύτερη απορρόφηση και μεγαλύτερη συγκέντρωση του λυκοπένιου, η ντομάτα πρέπει να είναι μαγειρεμένη σε συνδυασμό με την παρουσία λίπους (π. χ. ελαιόλαδο).

 

Tip Διαιτολόγου: Εάν είσαι από τα άτομα που δεν καταναλώνουν ωμή ντομάτα στις σαλάτες ή στα σάντουιτς, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εφόσον στα φαγητά σου χρησιμοποιείς ντοματοπολτό ή σάλτσα ντομάτας.  1 φλ ντοματοχυμό αποδίδει 25ml λυκοπένιου, ποσότητα η οποία καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σου!

 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

CHANGE EAT – Clinical Dietitian & Associates 

 

instagram @lime_and_life

Summer must haves... #chanel #chanelbags #chanelsbeachthemedspingshow #vacay #beachready #shoptilldrop JACQUEMUS...
“LE COUP DE SOLEIL”...
10 YEARS ANNIVERSARY SHOW!

#lavender #provence #fashionshow #jacquemus #creativity #fashion Honey & Beet Frozen Yogurt...
#dayoff #healthyrecipes #bestrecipes #njoy Life is better by the pool...
Happy Weekend!! #frinally #friday #mode #refreshyourself Happy Mondays + Breakfast Combos!

#mondaymorning #breakfastinspo #healthyrecipes #nutritious #granola #yogurt