Με επιστημονική σφραγίδα: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια άσκησης μέσα στην εβδομάδα

By Evelina Kyrasta Dec 15, 2018
Thumbnail

Στους κύκλους των γυμναστηρίων επικρατεί η άποψη ότι όσο περισσότερη ώρα ξοδεύουμε καθημερινά στην προπόνησή μας τόσο πιο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα στο κορμί μας και τόσο καλύτερη η σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τεράστιο «Χ» σε αυτή την πεποίθηση και να ακούσουμε τι έχει να μας πει η επιστήμη επί του θέματος. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale που βασίστηκε σε δείγμα 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, η άνω της 1,5 ώρας καθημερινή προπόνηση δεν λειτουργεί ευεργετικά.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, ιδανικός χρόνος άσκησης θεωρούνται τα 45 λεπτά ημερησίως από τρεις έως και πέντε φορές μέσα στην εβδομάδα. Τονίζεται δε πως όταν η ημερήσια άσκηση ξεπερνά τα 180 λεπτά, όχι μόνο δεν μας ωφελεί –καθώς ο οργανισμός μας εξαντλείται- μα επιπλέον συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας να μας χτυπήσει την πόρτα η… κατάθλιψη.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο θέμα είναι λιγότερο επικίνδυνο το να μην αθλούμαστε καθόλου, παρά να ξεπερνάμε το «επιτρεπτό» όριο της 1,5 ώρας σε καθημερινή βάση. «Έως τώρα οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσο περισσότερη είναι η άσκηση, τόσο το καλύτερο για την ψυχική υγεία, όμως η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει. Η άσκηση για πάνω από 23 φορές την εβδομάδα ή για περισσότερο από 90 λεπτά τη μέρα σχετίζεται με χειρότερη ψυχική υγεία», αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στην έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γιατροί, συγκεκριμένα, συστήνουν 150 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης. Βάσει αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας, ένας άνθρωπος που δεν γυμνάζεται καθόλου, έχει 3,4 ημέρες συνολικά μέσα στον μήνα κατά τις οποίες δεν αισθάνεται καλά ψυχολογικά.

Αντίθετα, εκείνοι που αθλούνται, έχουν μόνο δύο «κακές» ημέρες. Όσο για το είδος γυμναστικής που μας βοηθά περισσότερο από όλα να διατηρούμε τη διάθεσή μας σε υψηλά επίπεδα;

Δεν είναι άλλο από τα αερόβια προγράμματα που και μας βοηθούν να κάψουμε πολλές πολλές θερμίδες και μας χαρίζουν ενέργεια.

On Instagram @kyrastev