Σε ποια περίπτωση η γυμναστική έχει τα ίδια αποτελέσματα με την ακινησία;

By Evelina Kyrasta Jun 02, 2018
Thumbnail

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα. Οι γιατροί συμβουλεύουν άνδρες και γυναίκες να αθλούνται τακτικά ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία τους, καθώς η συνήθεια αυτή μόνο ευεργετική μπορεί να αποδειχθεί για τον οργανισμό μας. 

Πέρα από το γεγονός ότι η συχνή άσκηση ελέγχει τα επίπεδα βάρους μας και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας, βοηθά ακόμα στην ενδυνάμωση των οστών αλλά και την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, η γυμναστική αποδεικνύεται το καλύτερο αγχολυτικό μιας και μας ηρεμεί, μας χαλαρώνει και κατευνάζει την όποια συναισθηματική πίεση μπορεί να βιώνουμε. 

Καλά όλα αυτά. Γιατί, όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ακόμα και το εξαιρετικό αυτό «δώρο» στον εαυτό μας θα πρέπει να το χαιρόμαστε… με μέτρο; 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Ιλινόις στο Σικάγο -η οποία χρειάστηκε 25 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί-, το να εξαντλούμε τον οργανισμό μας με υπερβολικά πολλές ώρες γυμναστικής μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούμε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι ερευνητές, το να ασκείσαι πολύ περισσότερο από ό,τι αντέχει το σώμα σου, είναι το ίδιο κακό με το να μην ασκείσαι καθόλου. 

Στην πρώτη περίπτωση, ο οργανισμός μας καταπονείται τόσο πολύ που όσοι τον υποβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία, παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα αρτηριοσκλήρυνση. Αιτία είναι το γεγονός πως η καρδιά εξαντλείται από τη συνεχή προσπάθεια να ανταπεξέλθει στους έντονους ρυθμούς της σωματικής άσκησης.  

Όπως εξήγησαν, τα αιμοφόρα αγγεία (μεταφορείς οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα) με τον καιρό σκληραίνουν και γίνονται άκαμπτα, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα και τους ιστούς μας να περιορίζεται σημαντικά.

Ως ιδανικό χρόνο άσκησης, οι επιστήμονες παρουσιάζουν τις 3,30 ώρες την εβδομάδα, σπαστά φυσικά. 

«Όταν ασκείται κανείς για πολλή ώρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα της ζωής του, αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι ανεβασμένα για πολλή ώρα. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι επαρκείς ώρες ύπνου – δηλαδή 7 με 8 ώρες καθημερινά- μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλή εξέλιξη της υγείας ενός υπερβολικά δραστήριου ατόμου», καταλήγει ο καρδιολόγος Dr. Joel Kahn.

Μέτρον άριστον κορίτσια. Μην το παρακάνετε! 

On Instagram @kyrastev