Θες να χάσεις κιλά σε λίγα λεπτά; Δοκίμασε Tabata

By Evelina Kyrasta Apr 24, 2017
Thumbnail

Μπορείς να γίνεις fit μόλις σε τέσσερα λεπτά; Η απάντηση είναι: Ναι μπορείς!

Όχι δεν τρελαθήκαμε. Πολύ απλά σου παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Tabata που υπόσχεται να αλλάξει το σώμα σου σε ελάχιστο χρόνο, αρκεί να τα βγάλεις πέρα.

Τι ακριβώς όμως είναι το Tabata; Η τεχνική πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της, τον ιάπωνα ερευνητή δρ. Izumi Tabata. Είναι μια μέθοδος ολιγόλεπτης γυμναστικής σε πολύ έντονους ρυθμούς ή διαφορετικά ένα σύντομο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης όπου περίοδοι έντονης άσκησης εναλλάσσονται με σύντομες περιόδους ξεκούρασης. Στην πράξη πρόκειται για 4΄ έντονης διαλειμματικής γυμναστικής που χωρίζονται σε 8 σετ. Κάθε σετ περιλαμβάνει 20΄΄ άσκησης και 10΄΄ ανάπαυσης.

Με το Tabata μπορείς να κάψεις όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος σε μικρό διάστημα, να βελτιώσεις την αναερόβια ικανότητά σου και να αυξήσεις τη μυϊκή αντοχή σου. Η έντονη προσπάθεια που καταβάλλεις μέσα στα λίγα αυτά λεπτά κάνει την καρδιά να δουλεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και μετά το τέλος του. Έξτρα κέρδος, λοιπόν, το γεγονός ότι καίς περισσότερες θερμίδες, τονώνοντας τον μεταβολισμό σου.

Το Tabata είναι για σένα που θέλεις να κάψεις πιο γρήγορα λίπος και θερμίδες και να βελτιώσεις τις γυμναστικές σου επιδόσεις. Το «κλειδί» σε μια πετυχημένη συνεδρία Tabata είναι να μπορέσεις να πιάσεις υψηλά επίπεδα έντασης σε μικρό διάστημα. Αν, λοιπόν, είσαι υγιής και ασκείσαι, δεν θα έχεις μεγάλη δυσκολία στο να ξεκινήσεις.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έντονη μορφή άσκησης, γι’ αυτό καλό είναι να έχεις στον νου σου πως το μέγιστο των δυνάμεων κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό, γι’ αυτό αν νιώσεις αδιαθεσία πρέπει να σταματήσεις άμεσα. Αν είσαι αρχάρια ή έχεις καιρό να ασκηθείς, καλό είναι να ξεκινήσεις με αργό ρυθμό και ίσως χρειαστούν κάποιες παραλλαγές του προγράμματος (π.χ. λιγότερη ένταση στην άσκηση και μεγαλύτερα διαλείμματα). Επιπλέον πριν ξεκινήσεις, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν γιατρό. Αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. υψηλή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα) ή είσαι έγκυος θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική και ίσως να μην μπορέσεις να παρακολουθήσεις το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη των ειδικών (γιατρού, γυμναστή) κρίνεται απαραίτητη. 

Αν λοιπόν το πάρεις απόφαση και ξεκινήσεις, αυτό που θα χρειαστείς πέρα από φόρμα, αθλητικά παπούτσια, πετσέτα και ένα μπουκαλάκι νερό είναι και ένα χρονόμετρο, γιατί λόγω της έντασης είναι δύσκολο να κρατάς χρόνο από μέσα σου.

Καλό είναι αυτή τη μέθοδο να την προσθέσεις στο υπάρχον πρόγραμμά σου και όχι να το αντικαταστήσεις καθώς η υψηλής έντασης άσκηση, αν γίνεται μόνη της, έχει περιορισμένα οφέλη, αφού μπορεί να αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση και να δυναμώσεις το μυϊκό σου σύστημα, αλλά η γενική αντοχή θα μείνει πίσω.

Παρακάτω, θα δεις ένα τετράλεπτο βίντεο για να πάρεις μία «γεύση».

 

On Instagram @kyrastev