Η επιστήμη απεφάνθη: Να γιατί το Σαββατοκύριακο πρέπει να κοιμάσαι περισσότερο

Παρασκευή, Ιούνιος 1, 2018 - 09:45

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν πολλές από εμάς στο να στερούμαστε ώρες ύπνου ακόμα και σε ανησυχητικό επίπεδο. 

Το 8ωρο βραδινής ξεκούρασης αποτελεί –δυστυχώς- ουτοπία, με πολλούς ανθρώπους να παραδέχονται πως αν καταφέρουν και ξεπεράσουν τις 6 ώρες ύπνου καθημερινά είναι πολύ ικανοποιημένοι. Δεν είναι άγνωστο πως η συνεχής αυτή έλλειψη ξεκούρασης καταπονεί μυαλό και σώμα σε σημείο που ακόμα και η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο. 

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει νέα σουηδική έρευνα που έλαβε χώρα στο Ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, η οποία φρόντισε να μας… καθησυχάσει με εύρημα που θέλει όσους καταφέρνουν να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο των καθημερινών μέσα στο Σαββατοκύριακο, να μην κινδυνεύουν!

Να λοιπόν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση συνηθειών ύπνου και ιατρικών φακέλων 38.000 εθελοντών, άτομα κάτω των 65 ετών που κοιμούνται το πολύ 5 ώρες το βράδυ και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, έχουν 65% πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους κλείνουν 6 με 7 ώρες ύπνου. Το ίδιο ισχύει όμως και για όσους κοιμούνται περισσότερες από 8 ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τις δικές τους πιθανότητες πρόωρου θανάτου να αγγίζουν το 25%.

Το καλό νέο είναι ότι ακόμα κι αν στερείσαι τον ύπνο τις καθημερινές, μπορείς να «γλιτώσεις» από τον κανόνα του πρόωρου θανάτου αν αποφασίσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο να κοιμάσαι λιγάκι παραπάνω, μένοντας στο κρεβάτι σου για περισσότερες από 8 ώρες.

Όσον αφορά στους άνω των 65 ετών; Εκεί τα δεδομένα αλλάζουν, αφού οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας όσο μεγαλώνουν παρουσιάζουν την τάση να κοιμούνται ακόμα λιγότερο…

instagram @lime_and_life

Summer must haves... #chanel #chanelbags #chanelsbeachthemedspingshow #vacay #beachready #shoptilldrop JACQUEMUS...
“LE COUP DE SOLEIL”...
10 YEARS ANNIVERSARY SHOW!

#lavender #provence #fashionshow #jacquemus #creativity #fashion Honey & Beet Frozen Yogurt...
#dayoff #healthyrecipes #bestrecipes #njoy Life is better by the pool...
Happy Weekend!! #frinally #friday #mode #refreshyourself Happy Mondays + Breakfast Combos!

#mondaymorning #breakfastinspo #healthyrecipes #nutritious #granola #yogurt