Αυτά είναι βάσει της επιστήμης τα 2 πιο ευτυχισμένα χρόνια στη ζωή του ανθρώπου

By Evelina Kyrasta Mar 24, 2019
Thumbnail

Πότε κορυφώνεται η ευτυχία ενός ανθρώπου;

Πότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά την κλισέ πλέον φράση «είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ» και να το εννοούμε στο 100%; Στα δύσκολα αυτά ερωτήματα έρχεται να δώσει απάντηση η επιστήμη.

Έρευνα με την υπογραφή των επιστημόνων του London School of Economics, κατέληξε στο συμπέρασμα πως την ευτυχία μας στο ζενίθ της βιώνουμε όχι μία, αλλά δύο φορές στη ζωή μας.

Μία κατά τη διάρκεια των νεανικών μας χρόνων και μία ακόμα μόλις πλησιάζουμε τα 70 έτη ζωής μας. Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν ύστερα από μελέτη και ανάλυση στοιχείων 23.000 Γερμανών εθελοντών ηλικίας από 17 έως 85 ετών, οι ερευνητές απεφάνθησαν πως η ευτυχία έχει σχήμα «U», δηλαδή δύο σημεία κορύφωσης και ένα ύφεσης. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξαν, αυτό οφείλεται στις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας αλλά και την εμπειρία που αποκτάμε με την πάροδο των χρόνων.

Τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του, λοιπόν, ένας άνθρωπος της ζει στα 23 και τα 69 του χρόνια, στην πρώτη περίπτωση λόγω άγνοιας, ονείρων και φιλοδοξίας και στη δεύτερη λόγω πληρότητας, ελεύθερου χρόνου και πιθανής καλύτερης οικονομικής κατάστασης.

Στα 23 του ο άνθρωπος θεωρείται πιο ευκολόπιστος, βέβαιος πως μπορεί να πετύχει όσα επιθυμεί και να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τον εαυτό του αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Αντιθέτως, στα 69 του χρόνια εμφανίζεται ως πλήρως συνειδητοποιημένος, με λιγότερες υποχρεώσεις, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και με την πεποίθηση πως ήρθε η ώρα να κάνει όσα δεν μπόρεσε –ή δεν τόλμησε- τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό, έχοντας συνειδητοποιήσει πως η ζωή παραείναι μικρή. Όσο για την λιγότερο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μας;

Πρόκειται για το στάδιο της μέσης ηλικίας που οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις είναι περισσότερες παρά ποτέ και το άγχος είναι στα πιο υψηλά επίπεδά του…

On Instagram @kyrastev