Broken heart syndrome: Κι όμως, η καρδιά ραγίζει κυριολεκτικά – Τι λένε οι επιστήμονες;

By Evelina Kyrasta Mar 13, 2019
Thumbnail

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τον όρο «ραγισμένη καρδιά». Ο όρος αυτός αναφέρεται σε καταστάσεις τεράστιας θλίψης που καταλήγουν να προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο όργανο που λανθασμένα θεωρείται από τους ρομαντικούς ως «πηγή συναισθημάτων».

Και μπορεί στην πραγματικότητα η καρδιά να μην έχει την παραμικρή σχέση με τα συναισθήματά μας -καθώς γι’ αυτά ευθύνεται συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου μας- αποδεικνύεται όμως πως επηρεάζεται άμεσα από αυτά.

Μπορεί, όμως, ακόμα και να «ραγίσει»; Σύμφωνα με τους Ελβετούς ερευνητές, μπορεί. Πρόκειται για το «broken heart syndrome» που είναι επίσης γνωστό ως «σύνδρομο Takotsubo», κατά το οποίο η καρδιά αντιμετωπίζει προσωρινή ή μόνιμη βλάβη ύστερα από ένα εξαιρετικά στρεσογόνο ή τραυματικό γεγονός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω σύνδρομο σχετίζεται άμεσα με την ανταπόκριση του μυαλού στο στρες και συγκεκριμένα με τα αυξημένα επίπεδα διαφόρων ορμονών του στρες μεταξύ των οποίων και η αδρεναλίνη.

«Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα συναισθήματα, έτσι είναι πιθανό ότι η ασθένεια ξεκινάει από τον εγκέφαλο με επιδράσεις από πάνω προς τα κάτω, στην καρδιά», αναλύει η Dr. Jelena Ghadri από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης.

Σίγουρα, δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη πάθηση, ωστόσο στη Βρετανία 2.500 άνθρωποι φέρονται να πλήττονται από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς κάθε χρόνο. Μερικές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, ενώ άλλες, πιο σοβαρές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

Οι ασθενείς οδηγούνται στον θάνατο. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι όμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής. Μεταξύ αυτών η δύσπνοια και ο πόνος στον θώρακα. Η μόνη διαφορά από την καρδιακή προσβολή, είναι πως αυτή προκαλείται από τη φραγή αρτηριών, ενώ η «ραγισμένη καρδιά» από τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ειδικοί, από τη μεριά τους, θεωρούν σημαντικό και σωτήριο σε πολλές περιπτώσεις, άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν συναισθηματικά να ζητούν ψυχολογική και ιατρική βοήθεια προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η αντιμετώπιση επώδυνων καταστάσεων αποτελεί δύσκολο κεφάλαιο στη ζωή κάθε ανθρώπου και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο καθένας αντιλαμβάνεται τα πράγματα διαφορετικά και παρουσιάζει διαφορετικές άμυνες και αντοχή.

On Instagram @kyrastev