Κουτσομπολεύεις με τις φίλες σου; Η επιστήμη χειροκροτά

By Evelina Kyrasta Jul 01, 2018
Thumbnail

Το κουτσομπολιό λίγο πολύ όλες το έχουμε στη φύση μας. Κάποιες τολμούν να παραδεχτούν ότι τους αρέσει να… πιάνουν το φτυάρι με τις φίλες τους, ενώ κάποιες άλλες επιμένουν να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη συνήθεια ως «κοινωνικό σχολιασμό».

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η επιστήμη επικροτεί τη συνήθειά μας αυτή, υποστηρίζοντας πως το gossip κάνει αποδεδειγμένα καλό στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, στην ψυχική μας υγεία. 

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου της πόλης Πάβια στην Ιταλία, η οποία ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους το να σχολιάζουμε τους γύρω μας με τους φίλους μας επιδρά στη διάθεση και την ψυχολογία μας. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά!

Και να πώς έχουν τα πράγματα:

Οι άνθρωποι που επιδίδονται στο κουτσομπολιό καθημερινά, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης, η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», αφού είναι υπεύθυνη για την ευφορία και το συναίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας που αισθανόμαστε.

Από την άλλη, στους λάτρεις του κουτσομπολιού παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, κάτι που δε συνέβη στην περίπτωση των εθελοντών που δήλωσαν πως αγαπούν να συζητούν με τους φίλους τους για άσχετα θέματα όπως είναι ο καιρός, τα σπορ ή ο κινηματογράφος. 

Συμπερασματικά λοιπόν, ο «κοινωνικός σχολιασμός» μόνο θετικά επιδρά στην ψυχολογία μας, αφού από τη μία μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι και από την άλλη μας απαλλάσσει από το άγχος και το στρες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως οι φίλοι που κουτσομπολεύουν τους γύρω τους μαζί, αναπτύσσουν ισχυρότερους δεσμούς και αποκτούν μια πολύ δυνατή σχέση σε σύγκριση με εκείνους που… απέχουν.

Κάπως έτσι, η επιστήμη μας έδωσε έναν ακόμα λόγο να μην έχουμε τύψεις για την αγάπη μας στο κουτσομπολιό.

Αυτή την έρευνα τη βάλαμε για τα καλά στην καρδιά μας!

On Instagram @kyrastev