Μείωσε το άγχος και χτίσε «δυνατές» σχέσεις αντικαθιστώντας το «ευχαριστώ» με αυτές τις δύο λέξεις

By Evelina Kyrasta Jun 17, 2019
Thumbnail

Το «ευχαριστώ» είναι από μόνο του μία λέξη που περικλείει δεκάδες συναισθήματα πέρα από την ευγνωμοσύνη: Από χαρά και ανακούφιση μέχρι συγκίνηση και υποχρέωση. Μιλάμε για μία λέξη την οποία όσο περνούν τα χρόνια ακούμε σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όλο και λιγότερο.

Γεγονός που μόνο προβληματισμό θα μπορούσε να προκαλέσει στο κοινωνικό σύνολο αν σκεφτούμε πόση χαρά μπορεί να προσφέρει σε αυτόν που το ακούει. Σίγουρα, το «ευχαριστώ» υποδεικνύει παιδεία, ευγένεια, καλή συμπεριφορά σε γενικότερο πλαίσιο και φυσικά έλλειψη αχαριστίας, στοιχεία πολύ βασικά όσον αφορά στη φύση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι το ίδιο εύκολο για όλους τους ανθρώπους να το εκφράσουν ακόμα και αν το αισθάνονται. Δεν είναι τυχαίο, που βάσει ερευνών η λέξη αυτή πολλές φορές είναι το ίδιο δύσκολο να ειπωθεί όσο και το «συγγνώμη».

Η λέξη που απογοητεύει: Ο λόγος που χαιρόμαστε να βλέπουμε τους άλλους να αποτυγχάνουν

Τώρα, νέες έρευνες έρχονται να ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε και μας καλούν να αντικαταστήσουμε την τόση δα αυτή λεξούλα με μία μικρή φράση που μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο ευεργετική για την ψυχολογία μας.

Μια φράση που είναι σε θέση ακόμα και να συσφίξει τις σχέσεις μας με τους γύρω μας. Ποια είναι αυτή; Το «είμαι ευγνώμων».

Αν και στην ουσία έχει το ίδιο νόημα με τη λέξη «ευχαριστώ», όσοι την προτιμούν φέρονται να είναι πιο συνειδητοποιημένοι σε ό,τι αφορά στα συναισθήματά τους.

Η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιείται κυρίως από ανθρώπους που είναι πραγματικά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους –χωρίς αυτό να προϋποθέτει πολλά χρήματα ή τη δουλειά των ονείρων τους- και αισθάνονται ευτυχισμένοι με όσα έχουν ακόμα κι αν στα μάτια τρίτων αυτά δεν είναι πολλά.

Η επιστήμη αποκαλύπτει τον μοναδικό άνθρωπο από τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να ζητήσουμε συγγνώμη

Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν πως ξεστομίζοντας το τόσο ουσιώδες «είμαι ευγνώμων» μειώνουμε σημαντικά τα επίπεδα στρες και δυναμώνουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας.

Ακόμα ένας λόγος να εκφράζουμε πιο συχνά τα αισθήματα ευγνωμοσύνης που μας κατακλύζουν ακόμα και ύστερα από μια απλή πράξη ευγένειας.

On Instagram @kyrastev