Πάψε να τη χρησιμοποιείς: Η λέξη που σε κάνει αντιπαθητική στους γύρω σου

By Evelina Kyrasta Jun 04, 2019
Thumbnail

Και δεν πρόκειται για κάποια κακή ή προσβλητική λέξη. Ούτε για κάποια που προδίδει έλλειψη παιδείας ή γνώσεων. Κάθε άλλο.

Καθημερινά, χρησιμοποιούμε χιλιάδες διαφορετικές λέξεις κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας με άτομα του προσωπικού ή του εργασιακού μας περιβάλλοντος.

Μιλάμε ακόμα και με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι της «κοινωνικότητας». Θα περίμενες, όμως, ποτέ πως μία φαινομενικά «αθώα» λέξη θα μπορούσε να σε κάνει αντιπαθητική στα μάτια του περιβάλλοντός σου;

Κι όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι οποίοι μας καλούν να βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας μία μικρή λεξούλα η οποία μπορεί να αποδειχτεί… καταστροφική.

Αυτά είναι τα 10 επαγγέλματα με τους περισσότερους και τους λιγότερους ψυχοπαθείς

Ποια είναι αυτή; Το «πρέπει». Αιτία; Στο άκουσμά της ο συνομιλητής μας λαμβάνει το μήνυμα πως είμαστε αυστηροί, απαιτητικοί και αρνητικοί ως άνθρωποι, καθώς μιλάμε για λέξη που έχει μορφή διαταγής ή απαίτησης.

Οι ειδικοί συνιστούν να αντικαταστήσουμε την τόσο «βαριά» αυτή λέξη με φράσεις όπως «θα ήθελα», «θα προτιμούσα» ή «θα ήταν καλύτερο» προκειμένου να δίνουμε την εντύπωση ενός πιο διαλλακτικού και συνεργάσιμου ανθρώπου.

Δεν είναι άγνωστο πως το «πρέπει» βάζει φρένο όχι μόνο στα «θέλω» μας, μα και στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας άλφα οικειότητας μεταξύ δύο ή και περισσότερων ανθρώπων.

Επιπλέον, προκαλεί ακόμα και σε εμάς τους ίδιους μία πίεση που μας αναγκάζει να λειτουργήσουμε διαφορετικά από ό,τι θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες.

Παιδικοί φίλοι VS φιλίες «ενηλικίωσης»: Πόσες ώρες χρειαζόμαστε για να θεωρήσουμε κάποιον φίλο μας;

Να που τελικά πράγματι μπορεί να αποτελεί λέξη που ίσως θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερο…

On Instagram @kyrastev