Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τη «μαγική» λέξη που μας βοηθά να απαλλαγούμε από το άγχος

By Evelina Kyrasta Mar 16, 2019
Thumbnail

Το έντονο στρες αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει δραματικά και σε τεράστιο βαθμό την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για τη νούμερο ένα αιτία εμφάνισης ψυχοσωματικών προβλημάτων, με τους ψυχολόγους να παραδέχονται πως οι περισσότεροι ασθενείς τους οδηγήθηκαν στο γραφείο τους λόγω αδυναμίας διαχείρισης του άγχους τους. Κατάσταση η οποία με τη σειρά της καταλήγει να δημιουργεί μια σειρά άλλων προβλημάτων.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, για κάποιον μη ειδικό να διαχειριστεί το άγχος του; Η απάντηση είναι «καθόλου».

Κυρίως όταν δεν έχει μάθει να «οδηγεί» τον εαυτό του σε διεξόδους από αυτό. Πρόκειται για μία κατάσταση που μας αποπροσανατολίζει και μας ωθεί στο να μην σκεφτόμαστε λογικά, θεωρώντας πως δεν υπάρχουν λύσεις στα όποια προβλήματα μας απασχολούν.

Είναι, όμως, όντως έτσι τα πράγματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς όχι. Κι αυτό διότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης του άγχους, οι οποίοι αποδεδειγμένα μας συστήνουν μία νέα πραγματικότητα. Διότι όταν καταφέρνουμε τελικά να βρούμε τον τρόπο να καταπολεμάμε το στρες, αυτόματα παύουμε να φοβόμαστε τις δύσκολες καταστάσεις και είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε μη ευνοϊκή συνθήκη που θα βρεθεί στον δρόμο μας.

Τι θα έλεγες αν μάθαινες πως στον αγώνα μας αυτόν μπορεί να βοηθήσει απίστευτα μία και μόνο λέξη;

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει ο ψυχολόγος Jeffrey Bernstein , ο οποίος μας καλεί να βάλουμε στο λεξιλόγιό μας μία πολύ συγκεκριμένη λέξη. Και αυτή δεν είναι άλλη από το «nevertheless». Στη δική μας γλώσσα, το «παρόλα αυτά».

Η χρήση της εν λόγω λέξης αποτελεί μια ιδιαίτερη στρατηγική για την καταπολέμηση του άγχους αλλά και την αποτροπή επανεμφάνισής του.

O ίδιος, λέει χαρακτηριστικά:

«Το ‘παρόλα αυτά’ μπορεί να αλλάξει όχι απλά μια πρόταση, μα ολόκληρη της ιδιοσυγκρασία μας. Είναι πολύ σημαντικό να πεις ‘είμαι κουρασμένη, παρόλα αυτά θα το προσπαθήσω και μετά θα χαλαρώσω’. Ή ‘νομίζω πώς δεν θα πάω καλά στο τεστ, παρόλα αυτά θα αρχίσω να διαβάζω και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

«Η λέξη αυτή βοηθά στην καταπολέμηση της αποθάρρυνσης και μετατρέπει τις καταστροφικές μέρες σε παραγωγικές. Κάνει καλό στην υγεία και την αυτοεκτίμησή μας και μας κάνει πιο παραγωγικούς ανθρώπους», υποστηρίζει από τη μεριά του ο δάσκαλος του Bernstein, Dr. Stanley Hibbs.

Να λοιπόν μια φράση που αξίζει να βάλουμε για τα καλά στην καθημερινότητά μας.

On Instagram @kyrastev