Τι δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις να λήξεις έναν έντονο καβγά

By Evelina Kyrasta Aug 20, 2018
Thumbnail

Οι διαφωνίες και οι καβγάδες, όσο και να μην είναι στη φύση ενός ανθρώπου κάποιες φορές αποτελούν καταστάσεις αναπόφευκτες. 

Αν και συμβαίνει σε όλους μας να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μαλώσουμε με κάποιο περισσότερο ή… λιγότερο αγαπημένο μας πρόσωπο, λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να διαχειριστούν σωστά την κατάσταση γνωρίζοντας το ψυχολογικό τρικ με το οποίο θα ηρεμήσουν τον συνομιλητή τους βάζοντας τέλος στην όποια ένταση. 

Το συγκεκριμένο κόλπο αποκάλυψε ο έμπειρο ψυχολόγος Dr. Robert Taibbi, ο οποίος μας χάρισε ένα πραγματικό «όπλο» ενάντια στα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί ένας καβγάς δίχως τέλος. 

Ποιο είναι αυτό το κόλπο; Η απουσία των ερωτήσεων!

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν μαλώνουμε με κάποιον θα πρέπει να απαντάμε καταφατικά και όχι με ερωτήσεις, καθώς κάτι τέτοιο ενεργοποιεί εύκολα –δυσάρεστες και μη- μνήμες από την παιδική ηλικία. 

«Οι ψυχικές και συναισθηματικές μνήμες που κουβαλάμε από του γονείς μας, αμέσως έρχονται στο μυαλό μας από τις συνεχείς ερωτήσεις, αυξάνοντας το αίσθημα πως κάποιο μας ασκεί κριτική», λέει ο ίδιος. 

Κάτι που έχει βάση αν σκεφτούμε πως τις περισσότερες φορές που μπαίνουμε στη διαδικασία να θέσουμε ερωτήσεις στον συνομιλητή μας κατά τη διάρκεια μια διαφωνίας, στοχεύουμε στο να τον ειρωνευτούμε και να ρίξουμε τα βέλη μας εναντίον του. Αποτέλεσμα; Αντί τα πνεύματα να ηρεμήσουν, ο καβγάς να φουντώνει ακόμα περισσότερο.

Η ιδανική λύση για να λήξουμε έναν καβγά –και μάλιστα υπέρ μας!- είναι να ακολουθήσουμε την οδό της κατάφασης, αποφεύγοντας κάθε είδους ερωτηματικό. Η κατάφαση είναι που δίνει την αίσθηση στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας πως τον καταλαβαίνουμε, συμμεριζόμαστε τους προβληματισμούς του και δεν έχουμε τη διάθεση να τον βγάλουμε λάθος, αλλά να λύσουμε την όποια παρεξήγηση.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να εμπλακείς σε τσακωμό με ένα πρόσωπο που πραγματικά σε ενδιαφέρει, φέρε στο μυαλό σου τη συμβουλή του Dr. Taibbi και δεν θα χάσεις. 

On Instagram @kyrastev