Από την κατάθλιψη στον καρκίνο: Τι πιθανότητες υπάρχουν το άγχος να βλάψει σοβαρά την υγεία μας;

By Evelina Kyrasta Apr 23, 2018
Thumbnail

Το άγχος αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Δυστυχώς, λόγω εποχής και αυξημένων υποχρεώσεων ολοένα και περισσότερος κόσμος καταλήγει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα άγχους, παρά το γεγονός πως οι ειδικοί προειδοποιούν για το κακό που αυτό κάνει στην υγεία μας. 

Φυσικά, δεν μιλάμε για ένα συναίσθημα που είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του στην ψυχολογία και τον οργανισμό μας, με τελευταίο στοιχείο τη νέα βρετανο-αυστραλιανή επιστημονική έρευνα του University College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία συνδέει το χρόνιο στρες και την κατάθλιψη με αυξημένο κατά 32% κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, όσοι εκ των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη, είχαν και περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν αργότερα από καρκίνο συγκεκριμένων μορφών: Tου εντέρου, του προστάτη, του παγκρέατος, του οισοφάγου αλλά και από λευχαιμία.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, αυτό συμβαίνει διότι το άγχος ενεργοποιεί συγκεκριμένους βιολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι με τη σειρά τους εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονές. Με τον τρόπο αυτό, οδηγούμαστε σε γονιδιακή αστάθεια αλλά και μεταλλάξεις του DNΑ.

Αποτέλεσμα; Η αυξημένη πιθανότητα καρκινογένεσης.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι επιστήμονες συμβουλεύουν να «ζυγίζουμε» τις καταστάσεις και να μην αφήνουμε τα αρνητικά συναισθήματα να μας καταβάλλουν.

Εδώ που τα λέμε, δεν έχουν κι άδικο…

On Instagram @kyrastev