Αυτό είναι το φρούτο που δρα κατά του καρκίνου και τρώμε από παιδιά

By Evelina Kyrasta Jul 05, 2017
Thumbnail

Το φαρμακείο της φύσης μέσω της διατροφής. 

 

Εκτός από αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, έχει και μεγάλη θρεπτική αξία ενώ βρίσκεται πάντοτε στο σπίτι.

Ο λόγος βέβαια για την μπανάνα, αυτό το κίτρινο φρούτο που είναι πλούσιο σε άμυλο και προσφέρει ενέργεια, κάλιο που καταπολεμά την κατακράτηση και τις κράμπες, αποτελεί φάρμακο κατά της διάρροιας και συμβάλει στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μειώνοντας τη χοληστερόλη. Tαυτόχρονα, έχει βρεθεί ότι μειώνει και τις πιθανότητες για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Για να αποκομίσεις όμως όλα τα παραπάνω οφέλη της μπανάνας, είναι σημαντικό να την καταναλώσεις στην κατάλληλη φάση και αυτή δεν είναι άλλη από την φάση της ωρίμανσης. Οι ώριμες μπανάνες, ακόμη κι αν έχουν ωριμάσει τόσο που έχουν μαύρα σημάδια, είναι η καλύτερη επιλογή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πιο αποτελεσματικές στη θωράκιση της υγείας, καθώς περιέχουν μια ουσία που αποκαλείται «παράγοντας νέκρωσης όγκων», (TNF - Tumor Necrosis Factor) που έχει την ικανότητα να δρα ενάντια στα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Αυτό που μας προκαλεί έκπληξη και δεν γνωρίζαμε τόσο καιρό είναι πως όσο περισσότερα μαύρα σημάδια έχει η μπανάνα, τόσο περισσότερο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό  σύστημα. Ιαπωνική έρευνα έδειξε πως ο παράγοντας TNF που βρίσκεται στις ώριμες μπανάνες διαθέτει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν πως η τακτική κατανάλωση μπανανών θα μπορούσε ακόμη και να προλαμβάνει ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η έρευνα έδειξε πως ο παράγοντας TNF υπάρχει και στις άγουρες μπανάνες, αλλά σε πολύ μικρότερη δόση, γι' αυτό και είναι λιγότερο αποτελεσματικός κατά των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Συνεπώς, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως η προστατευτική δράση της μπανάνας, καθώς και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, αυξάνονται  όσο περισσότερο ωριμάζει.

Οπότε την επόμενη φορά που θα πετάξεις τις ώριμες μπανάνες, ξανά σκέψου το. Κάνουν καλό!

On Instagram @kyrastev