Ο καναπές βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και ο λόγος δεν είναι τα κιλά που βάζουμε

By Evelina Kyrasta May 06, 2018
Thumbnail

Η μεσημεριανή σιέστα στον καναπέ μας είναι μία εκ των αγαπημένων συνηθειών των περισσότερων ανθρώπων είτε αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των σπιτόγατων είτε όχι. 

Θα περίμενε κανείς πως οι ώρες που περνάμε ξαπλωμένοι στο αγαπημένο έπιπλο του σπιτιού μας μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για την υγεία μας και όχι σε ό,τι αφορά στην ακινησία και την αύξηση του βάρους μας; Μάλλον όχι. 

Να που ισχύει τελικά, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας του Ορλάντο, όπου έγινε γνωστό πως το ύφασμα των καναπέδων συνδέεται άμεσα με την έκθεσή μας σε ιδιαιτέρως καρκινογόνες ουσίες. Ο λόγος για τις φλογοεπιβραδυντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υφασμάτων επίπλων, οι οποίες έχουν συνδεθεί επιστημονικά με τον θηλώδη καρκίνο, τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς.

Αυτές, έχουν την τάση να λειτουργούν σαν ενδοκρινικοί «διαταράκτες», παρεμβαίνοντας στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η καθηγήτρια ιατρικής του Πανεπιστήμιο Ντιούκ της Βόρειας Καρολίνα, An Sosa.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, η μεγαλύτερη έκθεση σε ποικίλες φλογοεπιβραδυντικές ουσίες στο περιβάλλον του σπιτιού ενδεχομένως συσχετίζεται με τη διάγνωση αλλά και τη σοβαρότητα του θηλώδους καρκίνου», καταλήγει.

Η επιστημονική ομάδα κατάφερε να συνδέσει τα φλογοεπιβραδυντικά αυτά στοιχεία με τον καρκίνο, μελετώντας και αναλύοντας την οικιακής σκόνη 140 σπιτιών, μέσα στα οποία ζούσαν άνθρωποι για περισσότερα από 11 χρόνια. 

Και όλα αυτά, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ενημερώνοντας μας πως το ίδιο επικίνδυνα με τους καναπέδες είναι και άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται από αλεξίπυρα υφάσματα, όπως λόγου χάρη τα στρώματα κρεβατιών.

Τώρα ξέρεις τι πρέπει να προσέχεις κάθε φορά που θέλεις να αγοράσεις νέα προϊόντα για το σπίτι.

On Instagram @kyrastev