Πώς ο ύπνος σου σε προειδοποιεί για τα συμπτώματα κατάθλιψης

Πέμπτη, Οκτώβριος 11, 2018 - 09:30

Έχεις σκεφτεί ποτέ ποια είναι τα σημάδια που λαμβάνει κάποιος ως προειδοποίηση όταν η κατάθλιψη ετοιμάζεται να του χτυπήσει την πόρτα; 

Μπορεί τα σήματα που λαμβάνουμε να μην είναι ξεκάθαρα, όμως θα ήταν αδύνατο ο οργανισμός μας να μην έβρισκε κάποιον τρόπο να μας προειδοποιήσει όταν κάτι δεν πάει καλά, σωστά; 

Και στην περίπτωση της κατάθλιψης αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία, στην οποία συμμετείχαν 14.000 άτομα ηλικίας από 25 έως75 ετών, μερικές πολύ συγκεκριμένες «λεπτομέρειες» στον ύπνο μας, είναι σε θέση να «προδώσουν» τον κίνδυνο κατάθλιψης που ελλοχεύει. 

Ποιες είναι αυτές; Οι αϋπνίες και οι συχνοί εφιάλτες. 

Οι επιστήμονες κατάφεραν να συνδέσουν τους εφιάλτες με την κακή ψυχολογική μας κατάσταση, βρίσκοντας μία στενή σχέση μεταξύ ανησυχητικών συμπτωμάτων βαθιάς μελαγχολίας και ανήσυχου ύπνου με άσχημα όνειρα. 

«Είναι πιθανό οι εφιάλτες να λειτουργούν και ως πρώιμοι δείκτες της εμφάνισης της κατάθλιψης. Μέχρι τώρα είχαν μείνει ανεκμετάλλευτοι ως προς τη διαγνωστική τους αξία στην κατάθλιψη», σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Sandman προσθέτοντας και τη σωματική εξάντληση στους παράγοντες εκείνους που μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά στην εμφάνιση της ύπουλης αυτής ασθένειας που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης και τις αξιόπιστης εκτίμησης των ερευνητών είναι το γεγονός πως εκ των συμμετεχόντων, το 28% εκείνων που είχαν διαγνωστεί με σοβαρής μορφής κατάθλιψη και κάτι λιγότερο από το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες, παραδέχτηκαν πως τα άσχημα όνειρα τους χαλούν τον ύπνο πολύ συχνά. 

Οι ειδικοί από τη μεριά τους, τονίζουν πως πρόκειται για μία εξαιρετικά ύπουλη ασθένεια της οποίας το ποιο δύσκολο κομμάτι είναι να διαγνωσθεί.

Κυρίως, να καταλάβει το ίδιο το άτομο ότι πάσχει από κατάθλιψη, προκειμένου να βρει βοήθεια και να προσπαθήσει να απεγκλωβιστεί έχοντας πάντα στο πλευρό του ανθρώπους που τον κάνουν να αισθάνεται δυνατός και χαρούμενος – όσο αυτό είναι δυνατόν. 

instagram @lime_and_life

Θες να είσαι μία από τις 4 τυχερές που θα κερδίσουν ένα Μαρτάκι - βραχιολάκι από τα Lifelikes; Δεν έχεις παρά να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
• follow @limeandlife
• follow @lifelikes_official • mention 2 φίλες σου
Για να πάρεις μέρος πρέπει να ακολουθήσεις ΌΛΑ τα βήματα του διαγωνισμού #giveaway #march #somethinglucky #springmood #mylifelikes #limelife Let’s find some beautiful place to get lost!!
#valentinesday #letsgetlost #loveactually Τα άλογα ή θα τα «τιθασεύσεις» με ευγένεια και θα κερδίσεις για πάντα την εμπιστοσύνη τους, ή θα τα φοβηθείς και δε θα μοιραστούν μαζί σου ποτέ αυτά που έχουν να δώσουν. Έτσι πάει... 🐴 ➡️Link in bio... #horseriding #horses #freespirits #happysouls #loveanimals On a rainy day... #goodmorningcyprus #februarymood  #staycozy and #lovey Look around happiness is trying to catch you! 
#whatshouldyourfortunecookiesay #youareagreeingtotheuseofcookies #fridayvibes #positivevibes #bigsmiles