Θέλεις να μειώσεις τις πιθανότητες κατάθλιψης; Αυτή τη βλαβερή συνήθεια πρέπει να κόψεις

By Evelina Kyrasta Jun 20, 2018
Thumbnail

Η κατάθλιψη έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής, με τους επιστήμονες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας τη σημασία του να καταβάλλει κανείς κάθε πιθανή προσπάθεια προκειμένου να αποφύγει τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο. 

Ένας στους δέκα ανθρώπους -ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και προσωπικής ή οικονομική κατάστασης- θα περάσει έστω μία φορά στη ζωή του κατάθλιψη. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τη φύση και τις αιτίες της ασθένειας, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται. 

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Γυναικείου Νοσοκομείου στη Βοστόνη, στην οποία συμμετείχαν 32.000 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη, κατάφερε να συνδέσει την εμφάνιση κατάθλιψης πέρα από την έλλειψη άσκησης, το σωματικό βάρος και τις χρόνιες ασθένειες και με τις συνήθειες του ύπνου, με τα αποτελέσματα μόνο ως ανησυχητικά να μπορούν να χαρακτηριστούν. 

Σε τι συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί; 

Πως όσοι κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ εμφανίζουν από 12 έως 27% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς, πολύ πριν μεσημεριάσει.

Μην πάει το μυαλό σου μόνο στην ευεργετική δράση του φωτός του ηλίου, καθώς οι επιστήμονες δεν αποδίδουν μόνο εκεί το φαινόμενο. Σίγουρα ο ήλιος βοηθά πολύ στην καλή μας ψυχολογία, όπως φαίνεται όμως οι λάθος συνήθειες ύπνου και η καταπόνηση του οργανισμού μας είναι τα στοιχεία που σχετίζονται περισσότερο με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. 

Δεν είναι τυχαίο που όσοι εργάζονται νύχτα κινδυνεύουν περισσότερο. Ο χρονότυπος αυτός αποδεδειγμένα πλέον μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Να που τώρα το να μην χάνεις την ημέρα σου δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αξίζει να ξυπνάς πρωί πρωί. 

On Instagram @kyrastev