Ζεστός VS κρύος καφές: Ποιος ωφελεί περισσότερο την υγεία μας;

By Evelina Kyrasta Nov 10, 2018
Thumbnail

Μία από τις αιώνιες γευστικές μάχες είναι αυτή του ζεστού με τον κρύο καφέ.

Αν και οι περισσότεροι δεν τάσσονται υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής, καθώς επιλέγουν το ρόφημά τους ανάλογα με την εποχή, υπάρχουν και εκείνοι που δηλώνουν εθισμένοι αποκλειστικά και μόνο σε έναν πολύ συγκεκριμένο καφέ.

Σίγουρα έχεις δει λάτρεις του καφέ με ένα ποτήρι cold coffee ανά χείρας (και) τους χειμερινούς μήνες, σωστά;

Δεν θα πρέπει να σου κάνει καμία εντύπωση, αφού το συγκεκριμένο ρόφημα αποτελεί υπόθεση πολύ προσωπική. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι άλλο: Τελικά ποιος καφές είναι καλύτερος για την υγεία μας;

Η απάντηση έρχεται από τους επιστήμονες του «Thomas Jefferson University» στη Φιλαδέλφεια η οποίοι σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, λύνουν κάθε μας απορία. Και όλα αυτά, απλά συγκρίνοντας την οξύτητα και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ζεστού και του κρύου καφέ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εν λόγω μελέτη, στον ζεστό καφέ παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει πως συμβάλλει περισσότερο από τον κρύο στη μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Ο καφές με μέτρο μπορεί να είναι καλός για σένα. Διαπιστώσαμε ότι ο ζεστός περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον κρύο», σχολιάζει η επίκουρη καθηγήτρια Megan Fuller.

Ωστόσο, τονίζεται πως και ο κρύος κάνει καλό στην υγεία μας, καθώς περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία και πολυφαινόλες, ενισχύοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Προσοχή όμως: Ιδανικά, ο καφές μας θα πρέπει να καταναλώνεται με ελάχιστη –αν όχι καθόλου- ζάχαρη, κυρίως αν πίνουμε περισσότερες από μία κούπες την ημέρα.

On Instagram @kyrastev